Forslag til foredragsholdere
Foredrag af Rasmus Agertoft:
r@smusagertoft.dk eller 40 59 90 95.
Rasmus Agertoft er cand.mag. i litteraturvidenskab og har en
bred virksomhed som skribent, redaktør og foredragsholder.
Han arbejder som kulturformidler, blandt andet på Holckenhavn Slot på Østfyn og i Rundetaarn i København, hvor han udfolder sin interesse for at finde sammenhænge og forklaringer.
Følgende foredrag tilbydes:
Fynske herregårde
Herregårdene ligger tæt på Fyn, og det har de gjort siden middelalderen, hvor de fleste af dem blev nævnt første gang. Men hvad er egentlig en herregård, og hvad har det omgivende samfund betydet for den måde, herregårdene blev opfattet på, hvem der har ejet dem, og hvordan deres udseende har ændret sig gennem århundrederne? Tag på en spændende rejse gennem danmarkshistorien set ud fra herregårdene med udgangspunkt i det område, hvor foredraget holdes.
Oldtidsmindernes fynske redningsmand
Historien om Rasmus Nyerup (1759-1829) er den utrolige historie om en stavnsbunden bondesøn, der endte sine dage som indflydelsesrig kulturpersonlighed i København, hvor han blandt andet var med til at oprette Nationalmuseet efter en rejse rundt på Fyn. Hør den fascinerende historie om den lidet kendte fynbo, der kendte guldalderkoryfæer som Oehlenschläger, Rasmus Rask og brødrene Grimm, men også fandt tid til at rette H.C. Andersens stavefejl.
En sygdomshistorie fra det 19. århundrede
En januardag 1888 meddelte godsforvalter Johan von Bergen (1833-96) besidderen af baroniet Holckenhavn ved Nyborg, at han ikke kunne mere. Det blev begyndelsen på enden for den tilsyneladende så succesfulde mand, hvis årlige udgiftspost til cigarer var på højde med baronens, men hvis skrøbelige sind satte sig tragisk igennem. Ved hjælp af tidligere ubenyttet kildemateriale fortælles om en sårbar sjæls genvordigheder, men også om herskabets søde liv i godsernes velmagtsdage.
Da adelen blev historie
De danske kirker rummer en imponerende bestand af adelige gravsten fra 1500-tallet, som slet ikke har fået den opmærksomhed, de fortjener. Gravstenene, der tit fremstiller riddere i rustning og fromme fruer, er en uvurderlig kilde til den både samfundsmæssige og religiøse udvikling, som adelen undergår i løbet af et århundrede, der er præget af reformationen og en adelsstand i identitetskrise. Få forklaringen bag gravstenenes indskrifter og symboler med udgangspunkt i det område, hvor foredraget holdes.
Gældende for alle foredrag:
Varighed: 1 time med efterfølgende spørgsmål
Pris: 3.000 kr. pr. foredrag
Udstyr: Alle foredrag kræver projektor og lærred
Godkendt af Hanne Grove november 2019.