Søg på lokalafdelingens hjemmeside
Logo

Sikker Senior

Gode råd om sikkerhed med dankort og på internettet.

Lidt gode råd fra temadag hos Codan med følgende hovedpunkter:

  • Hvordan man stjæler dit dankort.
  • Pas på ved dankortautomaten.
  • Beskyt dine koder.
  • Pas på dine ting.
  • Pas på, hvor du klikker.

Der er folk med ondt i sinde, der lurer på os hele tiden ude i samfundet, så vi skal opmærksomme og passe på os selv.

Et godt råd fra temadagen var, at du skal gøre nøjagtigt det samme i den digitale verden, som du ville gøre i den virkelige verden. Der er principielt ingen forskel på, om du er på en computer eller ved en Dankortautomat.

Pas på dankortet
I den virkelige verden skal du bl.a. passe på dine penge og dit dankort. Stjæler vi dit dankort, skal vi bare have din kode, så er porten åben til din opsparing.

Og nu til dags behøver jeg ikke engang at have dit dankort fysisk i hånden. Jeg kan nemt skanne din magnetstribe, medens jeg passerer dig på gaden – så få et etui til dine kort, der beskytter dig mod skanning eller læg eventuelt alle kort i din pung med magnetstriben oven på hinanden (så forvirrer oplysningerne hinanden).

Læg altid din pung med åbningen nedad. Vi lægger den garanteret altid med åbningen opad, for så er den klar til at tage penge eller kort fra. Jeps, det er den også for folk med ondt i sinde.

Hold din pung i inderlommen eller dybt i tasken. Hold lynlåslukningen fremad, så er den sværere at få fat i. Hold altid din taske foran dig og hold den altid indenfor synsvidde.

Når du bruger dit dankort, så skærm altid for din kode. Onde kræfter kan godt arbejde i hold, så lad dig ikke presse ved automater eller kasselinier, men læg altid dit kort ordentligt væk. Tag den tid, du behøver. Kan jeg presse dig til at lægge dit kort i lommen, så er det nemmere for min kammerat at snuppe det, medens du pakker varer.

Ved automaten
Kommer en venlig person ved dankortautomaten og fortæller, at du har tabt en pengeseddel, så sig pænt ”tak for hjælpen”, men stop ikke med det du i gang med og tag heller ikke hånden væk fra dit kort. 

Træd eventuelt på sedlen, så den ikke flyver væk eller bed ham venligt om at række dig den. Vender du blikket fra automaten, risikerer du, at dit kort og dine oplysninger er væk.

På temadagen så vi en trick-tyv snuppe en bærbar PC ud af en rygsæk. Bare ved at skubbe lidt til personen og samtidig løfte lidt i rygsækken blev kroppen så forvirret, at man ikke opdager ændringen i vægten, når Pc’en bliver taget ud. Så vær opmærksom, når ukendte personer pludselig overskrider dit personlige rum.

Pas på hvor du klikker
I den digitale verden skal du også tage dine forholdsregler.

Overvej hvad du lukker op for på din Pc og hvad du klikker på.

Anskaf dig et godt antivirusprogram, men vær klar over, at det aldrig er nok. Intet program fanger alt, så det bedste værn er stadig dig ved tastaturet.
Klik aldrig på links i e-mails, hvis du er det mindste i tvivl.

Gå eventuelt ind på den opgivne hjemmeside og se, om det er en ægte forespørgsel eller kontakt afsender på telefon.

Send ALDRIG konto- eller personlige oplysninger via links i e-mails.
Pas grundigt på. Har du først har klikket på et ondsindet link, så er skaden sket og forbryderen er inde i dit system.

Check altid link. Lad din mus køre hen over linket, så dukker den adresse op, du bliver sendt videre til. Den skal ligne den afsender, der påstår at have sendt dig en mail.

Check e-mailadressen hvis du er i tvivl
Jeg har ”oldcase@goddammit.dk” som mailadresse til mit arbejde med Ældre Sagen. Den ser lidt mærkelig ud. Det er helt OK at være mistroisk her. Men man kan tjekke ”www.goddammit.dk”, hvis man er i tvivl og måske blive beroliget en lille smule.

Derfor skal e-mail adresser og links indeholde et domæne, der ser sandsynligt ud. Men som altid. Er du i tvivl, så lad være.

På din vej rundt på internettet, kan du uden at vide det risikere at hente noget ”ransomware”, der overtager din computer og låser den.

Du gør nnøjagtig det samme som i den virkelige verden ifm. førstehjælp. ”stop ulykken”. Sluk for strømmen og fjern opkoblingen til internettet.
Med mindre du er rigtig meget dygtig, så få professionel hjælp.

Det KAN fjernes, men det er ret svært og man skal have fuldstændig styr på, hvad man laver.

Sidst opdateret 15.11.2023