Søg på lokalafdelingens hjemmeside
Logo

Ældrepolitik

Vi ønsker at være involveret og påvirke ældrepolitik både lokalt, regionalt og på landsplan.

Ældrepolitik i lokalafdelingen

Ældre Sagen i Esbjerg er en lokal afdeling af landsforeningen Ældre Sagen, der har sekretariat i København.

Vi ønsker at være involveret og ønsker at påvirke Ældrepolitik både lokalt, regionalt og på landsplan.

Vi er neutrale i partipolitisk, etnisk og religiøs henseende. Vi arbejder sammen med Ældrerådet på at forbedre ældres liv i kommunen. Vi mødes med politikere og embedsmænd og vi stiller krav til Fritid Sundhed & Omsorg

Vi deltager i forskellige arbejdsgrupper, udarbejder høringssvar i forhold til f.eks. pårørende politik, strategi for mental sundhed. Demenspolitikken, trafikplanlægning Kommenterer på kommunens budgetter i forhold til normeringer i plejesektoren samt på den økonomi der sættes af i budgettet

Vi samler på borgerstemmer. Vi bliver mange gange om ugen kontaktet af borgere eller pårørende der har brug for en samtale eller en handling – og vi er med – det er en vigtig opgave. Vi ønsker at skabe livslyst, livsglæde og værdighed

Ældre Sagens opmærksomhedspunkter:


Ældre Sagen i Esbjerg har følgende opmærksomhedspunkter i forhold til, hvad vi mener, der bør være en del af kommunens fremtidige seniorpolitik:

Ensomhed og fællesskaber

1. Vi mener, at ensomhed blandt ældre er et stort problem både nationalt og lokalt. Vi vil derfor opfordre kommunen til, at der bliver sat fokus på denne problemstilling i seniorpolitikken på den måde, at kommunen tilbyder ældre at deltage i aktiviteter og fællesskaber, der er med til at forebygge ensomhed.

2. Vi mener, at kommunen har en vigtig opgave i at skabe muligheder for, at ældre kan komme til at tale med andre om deres ensomhed. Det kan være forskellige personaler, men det kan også være i fællesskaber med andre ældre. Dette gælder i
særlig grad enlige og sårbare ældre.

3. Vi mener, at det er vigtigt, at kommunen har tilbud til aktiviteter og fællesskaber, som kan være med til at lette overgangen fra arbejdslivet til seniorlivet for at undgå, at disse grupper kommer til at føle sig socialt isolerede.

4. Vi mener, at kommunen skal sørge for, at ældre har mulighed for at blive transporteret til og fra de kommunale aktiviteter, som de gerne vil deltage i. Mange ældre er ikke i stand til selv at transportere sig, og det kan bevirke, at de opgiver at deltage i aktiviteter og fællesskaber.

5. Vi mener, at kommunen skal have særlig fokus på, hvordan de kan støtte og hjælpe de + 80-årige og særlig sårbare ældre – her under også mennesker med demens – til at indgå i fællesskaber, så de ikke bliver socialt isolerede og dermed kommer til at føle sig ensomme.

6. Vi mener, at kommunen skal inddrage de frivillige organisationer – herunder Ældre Sagen, der hvor vi kan udføre frivilligt arbejde, der bidrager til, at ældre får et mere aktivt, meningsfuldt og værdigt liv. Vi opfordrer til, at kommunens medarbejdere på ældreområdet får indsigt i, hvad de forskellige frivillige organisationer kan tilbyde af støtte og hjælp til ældre.
Pårørendes rolle i fremtiden

7. Der er meget politisk fokus på, hvordan pårørende kan påtage sig et større ansvar og varetage flere velfærdsopgaver i den kommende tid. Vi mener, det skal være frivilligt, hvis de pårørende skal påtage sig flere arbejdsopgaver ift. at passe og pleje deres ældre familiemedlemmer.

8. Vi mener, at kommunen skal lave nogle klare aftaler om ansvars- og rollefordelingen mellem de pårørende og personalet således, at der ikke er tvivl om, hvem der skal gøre hvad.

9. Vi mener, det er vigtigt, at personalet inddrager pårørende, spørger til deres situation og lytter til deres ønsker og behov, så de føler sig set og mødt ift. deres forskelligartede livssituation.

10. Vi mener, det er vigtigt, at kommunen tilbyder pårørende til særligt sårbare ældre den støtte og hjælp, de har behov for. Ellers er der stor risiko for, at de pårørende selv bliver syge og dermed ikke kan være der for deres familiemedlem.

Den øgede digitalisering

11. Vi mener, at kommunen skal være opmærksom på, at mange pårørende gerne vil følge med i deres ældre familiemedlems liv. Men mange af dem har svært ved at være til stede fysisk, fordi de måske bor langt væk og har deres egen familie at tage vare på. Vi vil opfordre til, at kommunen her benytter sig af digitale løsninger, som kan bidrage til at skabe rammerne for en kontinuerlig og konstruktiv dialog mellem personalet og de pårørende.

12. Vi mener, at kommunen skal tilbyde støtte og hjælp til, at ældre kan agere i den digitale verden, så de får mulighed for at være aktive medborgere i samfundet, der kan tage hånd om deres eget liv – og dermed føle sig inkluderet i samfundet. Det kan have stor betydning for deres identitet og livskvalitet

13. Vi mener, at kommunen skal sørge for, at der er tid og mulighed for, at ældre også kan have en personlig kontakt til medarbejderne i den digitale tidsalder. Ellers risikerer vi, at digitaliseringen bidrager til, at flere og flere ældre oplever sig dekoblet samfundet og dermed er der risiko for, at de kommer til at føle sig marginaliserede fra samfundet og socialt isolerede.

14. Vi mener, at medarbejdernes digitale kompetencer skal indgå i den støtte og hjælp, som borgerne får i hjemmet. Fremtidens hjemmehjælp bør også bestå af digital hjælp på lige fod med personlig pleje og praktisk bistand.

15. Vi mener, at kommunen skal foretage individuelle vurderinger af, hvem der har særlig behov for støtte og hjælp til at kunne begå sig i det digitale samfund. Fremover vil en del ældre have kompetencer til selv at klare sig i den digitale verden. Så det er vigtigt, at kommunen bruger sine ressourcer på de ældre, der har mest behov for digital støtte og hjælp.

Følg os på:

Ældresagens hjemmeside:

  • www.aeldresagen.dk/lokalafdelinger/esbjerg
  • Tilmeld dig vores nyhedsbrev på www.aeldresagen.dk/esbjerg
  • Infoskærm i vinduet, Kongensgade 121
  • Facebookgruppen Ældre Sagen Esbjerg
  • Esbjerg Ugeavis
  • Jyske Vestkysten

Sidst opdateret 27.05.2024