Google applikationer
Du kan udføre rigtig meget af dit arbejde direkte i din browser. Her har du nogle gratis web-applikationer, der kan erstatte din dyre software.
Arbejdsplads: Google Drev
Vi kan nu udføre en stor del af vores kontorarbejde i et browservindue uden behov for at investere i traditionel software til skrivebordsmiljøet.
Selv om disse løsninger er blevet meget bedre i løbet af det sidste par år, så støder man stadig på nogle mangler i ny og næ, og især hvis man har mere specifikke behov, er desktopsoftware stadig det bedste valg.
Når det er sagt, så er det stadig muligt, at blive glædeligt overrasket af nedenstående alternativer til populær desktopsoftware.
Arbejdsplads: Google Drev
For at starte med at anvende Google Web-Applikationer går man ind på Google Drev (gerne via sin gmail konto).
Med mindre du opretter meget komplicerede dokumenter, så kan du med stor sandsynlighed uden vanskeligheder droppe dit tekstbehandlingsprogram og i stedet begynde at bruge Google Dokumenter som er en del af Google Drev.
Det er en anden grafisk brugergrænseflade: Der er ikke noget bånd med kommandoer og funktioner øverst på skærmen og der er langt færre knapper.
Men arbejdet med dokumenter i Google Dokumenter foregår i store træk, ligesom man er vant til med formatering af tekst, overskrifter, lister, indlejrede billeder og så videre.
Hvis du ofte sender dokumenter frem og tilbage via e-mail, kan Google Drev være en fremragende løsning.
Her kan du blot invitere andre til at læse dit dokument, og I kan endda redigere dokumentet samtidig og se hinandens arbejde udfolde sig i realtid.
Det er ikke lige så let at erstatte Excel, der i praksis er standard-programmet til arbejde med regneark, som at erstatte sit skriveprogram.
Det er rigtigt, at Google Drev også tilbyder en tjeneste til regneark, men her er den funktionelle forskel mere påfaldende.
I Excel 2013 er der som standard mere end 100.000 rækker.
I Google Regneark er der som standard kun 100 rækker, selvom man manuelt kan tilføje flere rækker.
Google Regneark understøtter makroer. Desuden tilbydes et script-arkiv, hvor man kan finde og låne andre brugeres makroer, hvilket kan være virkelig nyttigt.
Google giver mulighed for formatering, pivottabeller og andre moderne regnearks-funktioner.
Google Drev tilbyder herudover de førnævnte muligheder for samarbejde.
Google Drev indeholder også en tjeneste til at lave præsentationer.
Det indeholder et nyttigt sidepanel, der gør det let at finde billeder og andet materiale på nettet.
Hvis du opretter et nyt slide og gerne vil sætte et citat om lykke ind, så gør Google Præsentation det meget let at finde, kreditere og indsætte sådan et citat.
En åbenlys fordel ved at bruge sådanne webbaserede værktøjer i forhold til PowerPoint er, at dit publikum ikke først skal downloade din præsentation for at se den - de klikker bare på et link.
Du kan endda indlejre din præsentation på en eksisterende webside.
Hvis du er vant til at arbejde med en e-mailklient til desktop såsom Outlook, så kan det være problematisk at skifte til en webmail-klient såsom Gmail.
Et interessant alternativ er at bruge Gmail Offline. Det er en udvidelse til Chrome, der viser Gmail på en helt anden måde, der mere minder om tablet-udgaven af tjenesten end den webbaserede udgave.
Som navnet antyder, kan Gmail Offline bruges, selv hvis man kun har sporadisk hul igennem til internettet. Når der er internetforbindelse forbinder programmet til tjenesten og synkroniserer dine e-mail.
Men selv med en god stabil internetforbindelse er Gmail Offline et stærkt alternativ til en normal e-mailklient til desktop. For det første har man adgang til Gmails vidunderlige filtre, som gør det let at tæmme sin indbakke ved automatisk at organisere indkommende e-mail.
Filtrene konfigureres via den almindelige grænseflade til Gmail.
Man kan også sende e-mail fra forskellige e-mailadresser og programmet understøtter mange af Gmails almindelige tastaturgenveje.
Sidst opdateret 02.09.2019