Søg på lokalafdelingens hjemmeside
Logo

08. - 10. september 2020: Turen til de Danske Sydhavsøer

Tirsdag den 8. september mødte 33 rejseklare personer op ved Sognegården i Hørning, klar til at tage turen til de danske Sydhavsøer (Falster, Lolland, Møn og Nyord). Ved Sognegården stiftede vi bekendtskab med Catthrin (vores chauffør og rejseleder fra Sørens Rejser) samt Beluga (vores bus og transportør de næste 3 dage). Catthrin berettede om, at Beluga var ”hendes” bus, og at hun derfor havde dømt den til at være af hunkøn, Catthrin havde derfor udstyret Beluga med øjenvipper – vældig charmerende udstråling (se et af billederne ovenstående).

Med bagagen på plads, og udstyret med behørigt Corona mundbind, gik turen så ud mod motorvejen og sydpå mod Fyn. Catthrin havde indlagt en lille overraskelse, så hun drejede fra motorvejen ved Vejle, og kørte ned på havnen hvor vi fik lejlighed til at besigtige Fjordenhus - læs mere her: Fjordenhus.

Efter et kort ophold gik turen videre mod Lillebælt, og da vi havde passeret broen, var der kaffepause med rundstykke i det fri. Ingolf vores kære turleder, havde bedt bageren i Kjellerup om at lægge Ost på overdelen, og hamburgerryg på underdelen – om de ikke talte samme sprog vides ikke, men det var lykkedes dem at bytte rundt på tingene til Ingolfs store fortrydelse 😊. Pausen var perfekt timet med tørvejr.

Videre over Fyn, med kursen over Tåsinge mod Langeland, hvor vi skulle nå en færge til Lolland kl. 11.15. Ombord på færgen fik vi udleveret vores velsmurte frokostpakker som vi indtog i færgens salon. Vel ankommet til Lolland efter 3 kvarters sejlads, gik turen mod Rødbyhavn hvor vi fik lokalguiden Uffe ombord. Uffe tog os med ud til udsigtsposten for den nye Femern Bælt tunnel, så vi kunne se hvordan de var ved at anlægge ny havn, hvor fabrikken til fremstilling af elementer skal bygges. Derfra tilbage til Infocentret på Rødbyhavn, hvor vi fik en orientering omkring alt forarbejdet før byggeriet kunne begynde, samt så video som giver indtryk af hvordan byggeriet skal udføres. Tunnelen forventes at stå færdig i 2028 - se mere om byggeriet her: Femern Bælt.

Herfra gik turen videre til Maribo, hvor vi fik en gåtur langs søen til byens Domkirke. Her kiggede vi lige indenfor, inden vi fortsatte mod torvet. Besteg bussen igen og kørte videre til Nykøbing, hvor vi var på byvandring.

Ømme i benene og mættede af indtryk gik turen derefter til Hotel Falster, hvor vi sagde farvel til Uffe og fik udleveret nøglerne til vores værelser. Efter en times tid mødtes vi i restauranten til aftensmad. – Resten af aftenen uden for referat.

Dag 2 mødtes vi (efter lækker morgenbuffet), med Catthrin og Uffe ved bussen kl. 09.00, og kursen blev sat mod Nyord. Nyord er en lille ø, nord for Møn med et areal på 4,99 km2 og 35 indbyggere. Da man ikke må køre rundt i byen, blev bussen parkeret uden for byen, og vi fik en tur på gåben rundt i byen.

Mens vi besigtigede byen, havde Catthrin lavet formiddagskaffen klar – det var dejligt, så der var kaffepause inden vi kørte videre mod Liselund Slot og Den romantiske have på Møn, her var der mulighed for en gåtur i den skønne park - læs mere her: Liselund.

Turen fortsatte mod Møns Klint, hvor de medbragte frokostpakker blev indtaget i det fri. Efter frokosten var der mulighed for en tur ud af udsigtsstien (guiden frarådede turen ned til foden af klinten, da vi jo også skulle op igen – tak til Per Neergaard som alligevel tog turen, og sendte de flotte billeder af klinten) – find mere info her: Møns Klint.

Tilbageturen fra Møns Klint gik forbi Elmelunde Kirke, hvor vi kunne besigtige de flotte kalkmalerier. Herefter via Bogø og Farø forbi Næsgård – nu efterskole, tidligere Landbrugsskole. Eftermiddagskaffen blev på grund af vejret indtaget i bussen ved Corselitze Gods (læs mere om Det Classenske Fideicommis her: Det Classenske Fideicommis).

Herefter til Marielyst Strand, hvor turen til stranden blev aflyst pga. dårligt vejr, så Catthrin vendte bussen, så vi kunne komme tilbage til hotellet, hvor vi tog afsked med Uffe. Efter en lille times afslapning, var det tid til at nyde en dejlig middag. Resten af aftenen gik med afslapning og social hygge.

Efter en god nats søvn, mødtes vi til pakning af bus kl. 09.15 og afgang fra Hotel Falster kl. 09.30. Turen hjemad gik først mod Vordingborg, hvor Catthrin formåede at få bussen igennem de små gader samt en tur på gågaden, inden vi kom frem til vores første stop ved Gåsetårnet og det gamle voldanlæg. Mere info findes her: Gåsetårnet.

Vi begav os derefter mod Karrebæksminde, hvor vi holdt formiddags pause (med kaffe og en lille en), og havde udsigt til Græshoppebroen, som forbinder Karrebæksminde med Enø. Broen er under restaurering og derfor lukket for al trafik. Find info om broen her: Græshoppebroen

Efter kaffepausen gik turen videre mod Korsør, hvor vi skulle indtage turens sidste måltid – en lækker frokostbuffet på restaurant Laguna ved lystbådehavnen.

Mætte og veltilpasse gik turen tilbage over Storebælt mod Fyn og Jylland, og sidste stop blev foretaget ved rasteplads Skærup syd for Vejle, hvor Ingolf tryllede kage frem til kaffen – nu havde der alle dagene været lagt et pres på turlederen for at få kage til kaffen – nu lykkedes det så endeligt 😊.

Tilbage i Hørning, efter passage af adskillige broer og øer, var tiden så kommet til at sige farvel og tak, for 3 inspirerende og lærerige dage i godt selskab, til turleder, chauffør, Beluga samt alle deltagerne på turen.

Billeder: Per Neergaard, Ingolf Gyldenvang & Dan Bakmand
Tekst: Dan Bakmand

Sidst opdateret 10.06.2021