Søg på lokalafdelingens hjemmeside
Logo

16. august 2021: Fra horeunge til hoffets førstedame

Foredrag ved Anna Grethe Bech

For første gang i ca. 1½ år var der indbudt til et arrangement i Hørning Sognegård arrangeret af Ældre Sagen Hørning. Det var godt at være tilbage i vante omgivelser syntes 51 tilhørere til et fyldigt og levende foredrag om en usædvanlig kvinde i dansk historie. Levende fortalt af tidligere gymnasielærer Anna Grethe Bech, medlem af FIDA (Fortællere i Danmark).

Grevinde Danner blev oprindeligt født på Fyn i 1815 og voksede op i fattige kår med det borgerlige navn, Louise Rasmussen. Via balletundervisning og optræden på Det Kgl. Teater kom hun bl.a. i kontakt med den daværende kronprins og senere konge, Frederik VII, som hun blev gift med ’til venstre hånd’ i 1850. I forbindelse med ægteskabet skiftede hun nu navn til Grevinde Danner og ikke dronning, da hun som borgerlig ikke kunne blive Dronning af Danmark.

I de år både før og efter ægteskabet havde Grevinden stor indflydelse på Danmarks historie. Bl.a. er det hendes fortjeneste, at Frederik VII endelig den 5. juni 1849 underskrev Danmarks Riges Grundlov, som stadig er grundstenen i vores grundlov. Hendes eftermæle er da også ganske markant i form af Danne-huset i København og Kong Frederik VII stiftelse i Jægerspris. Grevinde Danner døde i 1874, 58 år gammel.

En god eftermiddag i selskab med en levende fortæller, der roste forsamlingen for at være gode lyttere.

Sidst opdateret 23.08.2021