Søg på lokalafdelingens hjemmeside
Logo

2. til 4. september 2024: Vandreferie

3 dages vandretur til Sdr. Jylland

3 dages vandretur til Sdr. Jylland – 1. dag

Gråsten Skovene og Gråsten Slotspark.

Så blev spændingen udløst. Blev der nu plads til alle, som ønskede at deltage i dette så populære arrangement fra ÆldreSagen. Der skulle vist laves ekstra aftaler med Sdr. Hostrup Kro for at få plads til alle 51 deltagere. Alle kørte spændte sydover til den første destination i Gråsten.

Og hvad ventede der, når vi kom tilbage til Kroen, hvilket værelse fik man tildelt og hvad med kaffen, kagen og maden osv.

Vi startede dagen med en tur rundt i Gråsten skov og forbi alle fem etablerede søer i området. Søerne blev oprettet som karpesøer tilbage i tiden. Vi spiste vores medbragte klemmer ved Margrethe Sø, inden vi skulle være tilbage på Gråsten Slot til en rundvisning i slotshaven. En have som dronning Ingrid havde stor indflydelse på, med et væld af forskelligheder inden for roser og stauder.

Inden rundvisningen var vi heldige at have lidt tid i overskud til et besøg i Slotskirken, hvor der blev sunget et par salmer.

Så var der tid til at komme hjem til kroen, hvor der ventede kaffe og kage. Og den sædvanlige øl/drink blev nydt ude i solen på terrassen. Der var spisning kl. 19.00, - og hvilken oplevelse med tre retters menu og fri vin / vand / øl. Aftenen afsluttedes med at spille diverse spil. Succesen kunne man vist høre på støjniveauet.

3 dages vandretur til Sdr. Jylland – 2. dag

Gendamstien – Strand Etapen.

På 2. dagen var det så morgenmaden, der ventede, og hvad bestod den så af, - og så skulle der jo smøres madpakker.!! Igen blev der leveret mad på højt niveau, alt hvad hjertet begærer

Personalet havde måske ikke helt fået koordineret, - at der kom 51 personer, der skulle smøre madpakke, for der skal bruges meget rugbrød til 51 madpakker, og derfor måtte der også hentes rugbrød ind flere gange. De har nok aldrig oplevet så sultne pensionister. ??

Dagens tur gik så til Gendarmstien, hvor vi skulle starte i Vemmingbund, og til Dybbøl Mølle hvor madpakken og bjesken blev indtaget. Efter at have set på lidt historie i området, gik turen så mod Sønderborg Slot.

Gendarmstien havde grundet skred været afspærret på en strækning, og det gav en lang omvej. Da vi nærmede os Sønderborg var en del ved at være godt ”brugte”, så det skortede ikke på forslag til, hvordan vi undgik den sidste strækning om til slottet på den anden side af havnen. Ved slottet ventede Carl og Jørgen på at køre chaufførerne tilbage til bilerne ved Vemmingbund.

Heldigt at flere havde forsynet sig med brombær, og at man kom forbi et ishus på vej til  Sønderborg Slot. Og så var det retur til kroen for at få et hvil inden den lækre aftensmad. Endnu en dejlig dag med godt vejr, og omkring 12,5 km. i benene.

3 dages vandretur til Sdr. Jylland – 3. dag.

Varnæs Hoved og Skamlingsbanken.

Efter morgenmad og dagens første opgave, smøring af madpakke, spredte uroen sig langsomt i flokken. Vi skulle forlade vores dejlige hotel, betale regningen, pakke bilerne, have det rigtige fodtøj på m.m. Hvad vil turens sidste dag byde på af oplevelser og indtryk?

Varnæs halvøen er både en landskabelig og kulturhistorisk perle gennemskåret af dybe kløfter.

Kysten er speciel og består hovedsagelig af træbevoksede ler klinter. Store dele af området er fredet og velplejet, så man som besøgende har rig mulighed for at nyde den enestående natur.

Det gjorde vi trods lettere tåge og mild regn på en tur med overkommelige forhindringer langs stranden, over åbent overdrev frem mod Varnæs Hoved, langs klinten med kig over fjorden afbrudt af Slåen- og Brombærhegn.

Omkring Rævebjerg skinnede solen, og vi fortsatte mod langdyssen Kæmpestenen i Varnæs Tykke, et imponerende anlæg fra oldtiden ca. 48 meter lang med 93 randsten og i midten det frilagte gravkammer.

Tilbage ved Varnæs Vig og bilerne fandt vi de sidste bjeskflasker frem og nød de selvsmurte klemmer og udsigten over Als Fjord, inden køreturen mod kaffe og kringle på Skamlingsbanken.

Høj sol og hvilket landskab og et sted, der fortæller om vigtige hændelser fra Danmarks historie, og som siden 1843 har været et folkeligt og nationalt samlingssted, som moralsk støttede den truede danskhed i datidens Sønderjylland. I 1863 rejstes på Højskamlingen en 18 meter obelisk af 25 granitkvadre, som året efter blev bortsprængt af preusserne.

Mærkeligt nok stod den alligevel på Skamlingen den dag, vi kom forbi?

Nogle valgte det nærliggende besøgscenter og områdets mange mindesmærker, andre snørede vandreskoene for at begive sig ud på bjergvandring, gennem slugter ned til havet for derfra at bestige Skamlingsbanken.

En dejlig dag 3 fuld af skønne og forskelligartede oplevelser var slut. – Årets 3-dages tur var slut.

Vi var alle trods alder lidt brugte; men tilbage stod....... gode oplevelser, dejlig livsglæde og tid til hinanden.

Hilsen Vandrer Teamet.

Sidst opdateret 14.09.2024