Søg på lokalafdelingens hjemmeside
Logo

Fremtidsfuldmagt

Med en fremtidsfuldmagt er det muligt at tage stilling til, hvem der skal varetage dine interesser, hvis du en gang i fremtiden bliver ude af stand til at klare dig selv.

Fremtidsfuldmagt: Hvad? Hvorfor? Hvordan?

Hvad?

En fremtidsfuldmagt er, som navnet siger, en fuldmagt, der skal gælde en gang i fremtiden. Den kan oprettes af enhver, der er fyldt 18 år, og som er i stand til at handle fornuftsmæssigt. Den kan omfatte såvel økonomiske som personlige forhold eller begge dele.

I modsætning til de ”gammeldags” fuldmagter, f.eks. generalfuldmagter, skal en fremtidsfuldmagt oprettes for en notar i et elektronisk register (Fremtidsfuldmagtsregisteret), så der opnås bevismæssig sikkerhed for indholdet. Herved sikres det også, at der kun oprettes 1 fremtidsfuldmagt pr. person. Ændring af en allerede oprettet fremtidsfuldmagt gøres ligeledes med en notars mellemkomst.

Hvorfor?

I forhold til de ”gammeldags” fuldmagter giver en fremtidsfuldmagt en langt større sikkerhed for, at fuldmagten er gyldigt oprettet. Du får mulighed for selv at vælge, hvem der skal varetage dine økonomiske og personlige forhold, hvis du på et tidspunkt ikke selv er i stand til det, og du kan tilpasse fremtidsfuldmagten, så den stemmer nøjagtigt overens med dine ønsker.

En anden fordel er, at banker og andre økonomiske aftaleparter anerkender fremtidsfuldmagters indhold om økonomiske forhold, fordi de skal tinglyses i ”Personbogen” (1), når de sættes i kraft, hvorved enhver kan gøre sig bekendt med, at fuldmægtigen er legitimeret til at handle på fuldmagtsgiverens vegne i henhold til en gyldig fuldmagt. Dette har ikke været muligt med de hidtidige fuldmagtstyper. Det samme gælder fremtidsfuldmagters indhold om personlige forhold, hvor det f.eks. i forbindelse med ansøgning om en plejehjemsplads er en offentlig myndighed (kommunen) eller en privat institution, der skal godkende, at ansøgeren er legitimeret af fuldmagtsgiveren til at handle på dennes vegne.

Du kan selv bestemme, hvem der skal være din fuldmægtig, og om der skal være mere end en. Hvis der skal være flere, kan du vælge, om de skal være enige om beslutningerne, eller om de skal kunne træffe beslutninger hver for sig.

Det er dog et krav, at fuldmægtigen er fyldt 18 år, når fremtidsfuldmagten aktiveres, og, naturligvis, fornuftsmæssigt er i stand til at varetage både dine og sine egne forhold.

Hvordan?

Fremtidsfuldmagten oprettes:

Fremtidsfuldmagten oprettes af fuldmagtsgiveren digitalt i et specielt register (Fremtidsfuldmagtsregisteret) på Tinglysningsrettens hjemmeside (2) og underskrives med fuldmagtsgiverens Mit ID. Dette register er ikke offentligt tilgængeligt.

Efterfølgende skal fremtidsfuldmagten vedkendes ved personligt fremmøde for en notar (f.eks. Notarialkontoret ved Retten i Holbæk (3) eller Roskilde (4), som kontrollerer, at fremtidsfuldmagten er i overensstemmelse med dine ønsker, og at du er i stand til at handle fornuftsmæssigt, herunder til at oprette en fremtidsfuldmagt med dine ønsker og prioriteter. Herefter sørger notaren for, at fremtidsfuldmagten anmeldes som lovligt oprettet til Tinglysningsretten, hvorefter den er i hvileposition, til den eventuelt sættes i kraft. For sin indsats beregner notaren sig et gebyr, for tiden 300 kr.

Hvis du er fritaget for digital post til og fra det offentlige, kan du oprette fremtidsfuldmagten ved personligt fremmøde hos Familieretshuset (8) i Ringsted, Nørregade 2, 4100 Ringsted, Telefon: 72567000. Familieretshuset vil i dette tilfælde registrere fuldmagtens indhold i Fremtidsfuldmagtsregistret og påtage sig notarens rolle. Du må dog forvente, at der kan gå op til en måned, fra du har kontaktet Familieretshuset, til du skal møde op.

Fremtidsfuldmagten sættes i kraft:

Afgørelsen om ikraftsættelse af en fremtidsfuldmagt træffes efter ansøgning af Familieretshuset (8). Ansøgningen kan enten indsendes af fremtidsfuldmægtigen(e) eller af fuldmagtsgiveren selv.

Hvis ansøgningen indsendes af fremtidsfuldmægtigen(e), skal det bekræftes, at den påkrævede drøftelse med fuldmagtsgiver har fundet sted. Hvis dette ikke har været muligt grundet fuldmagtsgiverens tilstand, skal der redegøres for dette i ansøgningens pkt. 5.

Hvis ansøgningen indsendes af fuldmagtsgiveren selv, skal alene punkterne 1, 3, 4 og 8 udfyldes af denne.

Både ansøgningen om ikraftsættelse af fuldmagten og lægeerklæringen kan udfyldes på din PC, men de kan ikke gemmes. I stedet skal de udskrives til underskrift og derefter sendes til Familieretshuset (8), Storetorv 10, 6200 Aabenraa. De kan dog også sendes via e-Boks eller Digital Post på borger.dk

Når ikraftsættelsen på Familieretshusets foranledning er tinglyst i Personbogen, bliver fuldmægtigen legitimeret til at handle på dine vegne som fuldmagtsgiver over for tredjemand. Vær opmærksom på, at Familieretshuset ikke sender en besked til hverken fuldmagtsgiver eller fuldmægtig(ene) om det, når fuldmagten er tinglyst i Personbogen. Det skal man selv holde øje med via Tinglysningsrettens hjemmeside (se link 1)!

I forbindelse med ansøgningen om, at fremtidsfuldmagten skal sættes i kraft, vil man skulle betale et beløb, for tiden 1.010 kr., til Familieretshuset, hvilket beløb skal være indbetalt, før Familieretshuset går i gang med at behandle ansøgningen om ikraftsættelse. Familieretshuset baserer sig på en lægeerklæring, for hvilken du ligeledes skal betale et beløb, som kan være forskelligt fra læge til læge, men som formentligt ligger et sted mellem 300 og 1.000 kr. I lægeerklæringen bekræfter lægen, at fuldmagtsgiverens helbredsmæssige tilstand nu er sådan, at vedkommende er ude af stand til at klare sig selv. Husk at lægeerklæringen med lægens underskrift skal vedlægges ansøgningen om ikraftsættelse af fremtidsfuldmagten.

Læs mere om ikraftsættelse af fremtidsfuldmagten på Familieretshusets (8) hjemmeside: https://familieretshuset.dk/fremtidsfuldmagt/fremtidsfuldmagt/hvis-du-vil-saette-en-fremtidsfuldmagt-i-kraft

En eksisterende generalfuldmagt såvel som andre fuldmagter vil stadig være gældende side om side med fremtidsfuldmagten. Det er derfor vigtigt, at disse fuldmagter tilbagekaldes, når en fremtidsfuldmagt sættes i kraft for at undgå sammenstød og andre forviklinger.

Værgemål i stedet for fremtidsfuldmagt?

Hvis man er gift, og ens ægtefælle bliver ude af stand til at klare sig selv, kan man ansøge Familieretshuset om at blive udpeget som værge for sin ægtefælle. Værgemålssystemet er imidlertid meget tungt – behandlingstiden for en værgemålsansøgning kan være på flere måneder. Herudover er værgen underlagt regnskabspligt og må ikke foretage større dispositioner uden Familieretshusets forudgående godkendelse.

I modsætning hertil vil en anmodning om aktivering af en fremtidsfuldmagt formentlig kunne behandles relativt hurtigt, da den baserer sig på en lægeerklæring, og fuldmægtigen skal ikke søge om tilladelse til at foretage større dispositioner. Der er heller ikke regnskabspligt, medmindre du som fuldmagtsgiver har bestemt anderledes.

Slutbemærkninger:

Læs eventuelt mere på Retsinformations hjemmeside, hvor lov og bekendtgørelser om fremtidsfuldmagter ligger. Endvidere ligger f.eks. Justitsministeriets vejledning til fremtidsfuldmagter dér (5).

Endelig kan man på Tinglysningsrettens hjemmeside finde en vejledning til den digitale oprettelse af en fremtidsfuldmagt (6) og vejledning til det samme, hvis man er fritaget for digital post til og fra det offentlige (7).

Links, der henvises til i teksten:

 
 

Sidst opdateret 28.07.2024

  • Bjarne Bang Christensen

    • Bisidder
    • Medlemsvejledning

    Mobil
    22891523