Referat fra Årsmødet
Referat af Ældre Sagens Årsmøde den 7. marts 2023.
Ældre Sagen, Ringsted afholdt den 7. marts 2023 Årsmøde i Cafe Ingeborg med deltagelse af 120 medlemmer, som blev herligt beværtet med kaffe og den traditionelle lagkage efter forinden at være blevet underholdt og på bedste vis bevidstgjort om emnet ”Mænds Sundhed og Sygdomme” af chefpsykolog Svend Aage Madsen fra Rigshospitalet.
Svend Aage Madsen causerede vidende og vittigt over det faktum, at dødeligheden blandt mænd har været og stadig er højere end blandt kvinder! Og hvad ligger så til grund for dette?
Her kom foredragsholderen ind på livsstilsforskelle mellem mænd og kvinder, på unge mænds større risikovillighed, som fører til ulykker med dødelig udgang, på arbejde, der ligeledes er farligt, på manglende motion, og på, at mænd ofte ikke tager det alvorligt, at de måske kan være syge.
Når mænd er snottede, så siger konen:” Pjat med dig”, men når de for alvor er syge, så er det manden, der bagatelliserer sygdommen, trækker sig tilbage og undlader at gøre noget ved sagen. Det viser sig faktisk, at der er 30% større dødelighed hos mænd end hos kvinder i det øjeblik, de har fået konstateret en livstruende sygdom.
Tager man en sygdom som lymfekræft, der rammer kvinder oftest, lykkes det alligevel manden at overgå kvinderne i dødelighed!
Også på det psykiske område er mændene dårligere hjulpet. De er oftere tilbøjelige til at svare: ”Det går da fint”, når de bliver spurgt om, hvordan de har det. Og det er oftest mænd, der ender med depression, alkoholisme og hjemløshed, og først når disse ekstremer nås, går det op for omverdenen, at der er noget galt.
Kvinder er langt bedre end mænd til at dele deres problemer med andre, mens undersøgelser viser, at mange mænd ikke har nogen at tale fortroligt med. Svend Aage Madsen fortalte, at spørgeundersøgelser ofte var formuleret som: ”Hvordan føler du det, når....?” Og her står mange mænd af, fordi de aldrig har skullet forholde sig til det at føle, men snarere har været kastet ud i praktiske processer, hvor en opgave skulle løses. Dette medfører ofte, at en sådan undersøgelse ikke giver noget egentligt svar, hvad angår mandens situation.
Svend Aage Madsen beskriver de symptomer, der bør fortælle omverdenen, at en mand har det skidt og behøver hjælp: De taler ikke om problemer, men udtrykker sig ved vrantenhed, surhed, vrede, er i det hele taget udadreagerende og trækker sig væk fra andre. Og den opførsel gør det jo dobbeltsvært at yde hjælp!
Svend Aage Madsen slutter af med det ønske, at der opstår flere fællesskaber, hvor mænd kan være mænd og gå sammen om at løse konkrete opgaver, som ikke bare drejer sig om snak. Sådanne fælleskaber kunne danne basis for fortrolighed og et godt samvær!
Efter Svend Aage Madsens foredrag gik forsamlingen over til den egentlige dagsorden.
Efter valg af dirigent og stemmetællere aflagde formand Lise Bjerglund sin beretning, hvori hun udtrykte stor glæde over bestyrelsens arbejde.
Hun takkede Hanne Malm, som i februar udtrykte ønske om at nedlægge sit mandat i bestyrelsen, for den store indsats, hun havde ydet, og glædede sig over, at Hanne fortsat var at finde som aktivitetsleder på det social- humanitære område og som tilforordnet i bestyrelsen.
Lise Bjerglund fortalte om foreningens mange aktiviteter i Ringsted og kom her blandt andet ind på IT indsatsen, hvor mange er blevet hjulpet med MitID, og hvor der til stadighed er stor søgning på de kurser, der udbydes.
Demensområdet er i den grad kommet på dagsordenen og udvider stadig med nye tiltag til gavn for kommunens demente borgere.
Der er strammet op på udmeldinger om alle aktiviteter i Ældre Sagen i Ringsted gennem den månedlige annoncering, ligesom man nu er godt i gang med FaceBook, samtidig med at hjemmesiden kører optimalt. Så kommunikationen med medlemmerne er god.
Vågetjenesten er ligeledes blevet oprettet i samarbejde med Røde Kors.
Der er derudover et utal af aktiviteter, foredrag, rejser, studiekredse, madklubber og social - humanitære indsatser i hjemmene og på plejehjemmene, så foreningens 200 frivillige gør et godt stykke arbejde.
Formandens beretning blev godkendt, og ordet givet til Peter Parbst, som fortalte om sin rolle som frivillig i skole- børnehavevennerne. Peter er i børnehaven Bøgely, hvor han som uddannet gartner gerne vil åbne børnenes øjne for den glæde, der ligger i at se noget gro, så der sås blomster, krydderurter og andet grønt, som høstes i efteråret.
Peter går ikke af vejen for at lave mudderkager, læse en historie eller bare hygge og opfordrer således alle, der har et par timer til overs om ugen og godt kunne tænke sig denne livgivende kontakt til børn, til at melde sig til skole- børnehavevennerne.
At mange lægger flere år i deres gerning i Ældre Sagen kunne ses af, at 9 frivillige fik 10 års nålen, 5 fik 15 års nålen, og 1, Hanne Schmidt, fik 25 års nålen.
Regnskabet, som ikke skal godkendes på Årsmødet, da dette er sket i hovedforeningen, blev gennemgået af foreningens kasserer, Flemming Henriksen, og udviste et underskud på ca. 60.000kr. Underskuddet fortæller, at foreningen har ønsket at lave så mange arrangemnenter for medlemmerne som muligt efter de triste år med corona.
Da der ikke var kommet nogen forslag ind, kunne dirigenten straks gå videre til valg til bestyrelsen. 6 medlemmer var på valg. Christian Olsson, Flemming Henriksen, Bent Christensen, Ole Hvidesten, Arne Mielcke og Lise Bjerglund. Alle ønskede genvalg, hvilket skete. Arne Mielcke dog kun for et år, da han er trådt ind i stedet for Hanne Malm, der som nævnt ovenfor havde ytret ønske om at træde ud af bestyrelsen. Da Hannes mandat udløber i 2024, sidder Arne Mielcke derfor Hannes valgperiode ud og er dermed atter på valg ved Årsmødet i 2024.
Som suppleanter valgtes Lonni Olin, Marianne Haslund og Keld Karsvang.
Dirigenten kunne sluttelig efter at have konstateret, at der ikke blev rejst punkter under eventuelt, takke for god ro og orden på et veloverstået Årsmøde.
På et efterfølgende bestyrelsesmøde har bestyrelsen konstitueret sig således: Formand Lise Bjerglund, næstformand Christian Olsson, kasserer Flemming Henriksen, sekretær Christian Olsson.
Menige medlemmer er: Ole Hvidesten, Bent Christensen, Bent Jørgensen, Arne Mielcke, Anne Petersen, Johnny Malm.
Hertil kommer suppleanterne, der er nævnt ovenfor samt tilforordnede Anny Munk, Hanne Malm og Anne Karsvang.
CO/09.03.23.
Sidst opdateret 24.03.2023