Mandeting
Finn Sørensen er lokalformand i Ældre Sagen i Skanderborg, og han har været med til at starte Mandetinget, der er et mødested for mænd over 60 år.
Gruppen mødes den anden og 4. mandag i måneden kl. 12 og et par timer frem, og den er åben for alle, der har lyst til at komme forbi til sild, smørrebrød, snaps, kaffe og småkager. Normalt kommer der en 30-40 stykker, men der er plads til 60, om det skal være.
Gruppen blev oprettet, fordi det lokale mandemadhold var så populært, at de ikke kunne få bugt med ventelisten til deres arrangementer.
"Vi er gået ind og har påtaget os opgaven, så mænd har et sted, hvor de kan mødes. Når mænd bliver ufrivilligt ensomme er der mange, der har svært ved at finde ud af at engagere sig i et fællesskab for at komme det til livs arrangerede vi mandeklubben," fortæller han.
En bragende succes
Og Mandetinget har været en bragende succes. Sidste gang kom der 35, og selvom der er mange gengangere, er det vigtigt for Finn Sørensen, at mændene ikke bare sætter sig hos dem, de plejer, hver gang. Klikedannelse vil han nemlig ikke have noget af. Derfor trækker de et nummer, der angiver hvilket bord de skal sætte sig ved.
Når de på den måde kommer til at snakke med nye mennesker hver gang, tror Finn Sørensen, at der er større mulighed for, at de hører om alle de andre aktiviteter, de kan give sig i kast med.
"De sidder tit og udveksler betragtninger om det ene og det andet. Og de er gode til at inspirere hinanden og sige 'jamen, jeg er med på de her gåture hver onsdag. Kunne det ikke også være noget for dig?'"
Mandetingets erfaringer med at få de ældre mænd op af stolene er præcis sådan et initiativ, som eksperter på området efterspørger. Og Finn Sørensen er da også enig i, at mandefællesskaberne er værdifulde, og at de for nogle ensomme ældre mænd kan virke som en smutvej ind i de fællesskaber, der kan virke indspiste og sammentømrede.
"Når de kommer herned, så oplever de, at de faktisk godt kan begå sig i et fællesskab, og der ikke er nogen, der kigger skævt til dem. De er bare med i den store familie, Mandetinget jo er. Og på den måde oplever de, at de har fået mere indhold i deres liv," konstaterer han.
Artikel skrevet af:
Alberte Beierholm, Christoffer Rewitz og Mette Bjerre, opdateret Finn Sørensen, Ove Neumann.
Sidst opdateret 30.06.2024