Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Bedre vaccinationsproces da de ældste skulle vaccineres

Ældre Sagen opfordrede til bedre vaccinationsproces, da de ældste borgere skulle vaccineres.

Mange ældre, og deres pårørende, oplevede store udfordringer med at bestille tid til COVID-vaccination, samt finde et vaccinationssted nogenlunde tæt på deres bopæl, da covid19-vaccinerne skulle udrulles. Ældre Sagen påpegede fra starten - og flere gange i forløbet - at svækkede og immobile ældre, hvoraf flere ikke er særlig digitale, havde behov for en anden vaccinationsproces end resten af befolkningen. Denne gruppe havde særligt behov for klar information, hjælp til tidsbestilling og transport og til at blive vaccineret forholdsvis tæt på egen bopæl.

  • Ældre Sagen forudså, at der ville opstå problemer med myndighedernes planlagte udrulning af vaccinerne og skrev allerede til de ansvarlige instanser, inden man gik i gang med at vaccinere hjemmeboende ældre, der fik omfattende hjemmehjælp. Ældre Sagen opfordrede til, at man samlede de første vaccinationsgrupper mere lokalt, for eksempel i et forsamlingshus eller lignende, og indkaldte folk lokalt fremfor at lægge ansvaret for at bestille tid over på den enkelte i et nyudviklet bookingsystem på nogle få centrale vaccinationssteder. 

    Den valgte vaccinationsproces betød desværre, at vores ældste måtte ringe dagligt i ugevis for at booke en tid.  Nogle måtte helt opgive at komme igennem. Andre kørte mere end 100 km for at få en vaccinationstid til store gener for de mest sårbare.

    Ældre Sagen blev ved med at påpege udfordringerne i såvel medier som overfor myndighederne. Det endte med, at regionerne opgraderede det telefoniske bookingsystem, det elektroniske bookingsystem blev forbedret, der blev løbende oprettet flere vaccinationssteder og det det blev aftalt, at kommunerne ville ringe til de personer, der var blevet tilbud vaccination, men som endnu ikke havde fået bestilt tid.

Læs Ældre Sagens brev til Sundhedsstyrelsen:

Udfordringer ifm. COVID-19 vaccination

Læs Ældre Sagens brev til Sundhedsminister Magnus Heunicke og Social- og Ældreminister Astrid Krag:

Problemer med tidsbestilling til COVID-19 vaccination

Læs Pressemeddelelse fra sundhedsministen, Ældre Sagen med flere:

Nu bliver det nemmere at få en tid til vaccination mod COVID-19

Se hvad vi mener om vores mærkesager

Læs mere om politiske resultater

Sidst opdateret 19.12.2023