Arbejdsløshedsdagpenge
Sidst redigeret den 15.01.2024
Dagpengeperioden
Et medlem har ret til 3.848 timers dagpenge i dagpengeperioden. Forbruget opgøres i timer og ikke i uger, der skal ske inden for referenceperioden på 36 måneder.
I særlige situationer kan perioden på 36 måneder forlænges f.eks.:
- sygedagpenge sammenlagt ud over 160,33 timer
- perioder, hvor medlemmet modtager dagpenge efter lov om ret til orlov og dagpenge ved barsel
- perioder med støtte til pasning af nærtstående døende efter lov om social service
Opgørelse og udbetaling
Udbetaling sker som a conto udbetalinger beregnet månedsvis
- på baggrund af medlemmets oplysninger udbetales der dagpenge for op til 160,33 timer for en måned
- den 11. i den efterfølgende måned kontrollerer a-kassen udbetalingen på baggrund af elektroniske indkomstoplysninger. Der sker regulering, hvis det viser sig, at medlemmet skulle have haft mindre eller mere udbetalt
- efterregulering foretages i den efterfølgende måneds udbetaling af dagpenge.
Kan der ikke kan efterreguleres i de følgende 3 måneds udbetalinger opgøres reguleringen som tilbagebetalingskrav. Ved efterregulering for mere end 37 timer skal a-kassen tage stilling til sanktion.
Karensdag ved høj ledighed
Der gives 1 karensdag hver 4. måned i al den tid, hvor der er ret til dagpenge.
4-måneders perioderne regnes fra og med den måned, hvor medlemmet påbegynder dagpengeperioden, og nedsættelsen sker ved udbetalingen af dagpenge for den fjerde måned.
Der er ingen karensdag, hvis medlemmet har haft mere end 148 løntimer i 4-månedersperioden, disse løntimerne skal være indberettet til e-Indkomstregistret for perioden.
Ydelser fra a-kassen under de første 2 ugers sygdom
A-kassen udbetaler dagpenge og arbejdsmarkedsydelse under de første 2 ugers sygdom. Medlemmet behøver ikke at være tilmeldt som ledig i perioden og skal heller ikke stå til rådighed.
Arbejdsløshedsdagpenge i EØS, Schweiz og Færøerne
Som ledigt medlem af en a-kasse er der mulighed for at søge arbejde i et andet EØS-land, Schweiz og Færøerne, hvor man kan tage danske dagpenge med i op til 3 måneder.
Man skal være arbejdssøgende og tilmeldt jobformidlingen i det pågældende land.
A-kassen skal forinden have givet tilladelse og udstedt de nødvendige attester. Det er derfor ikke muligt at ændre et ferieophold til arbejdssøgning med dagpenge mv. Se i øvrigt afsnittet Ophold i udlandet.
Fradrag for arbejde og indtægter i ledighedsperioden
Der sker som udgangspunkt fradrag i dagpengene for det antal arbejdstimer man evt. har haft inden for en kalendermåned.
Hvis der er tale om arbejde med ukontrollabel arbejdstid, f.eks. honorarlønnet arbejde, hjemmearbejde o. lign., beregnes fradraget ved, at indtægten omregnes til timer med omregningssats på 277,76 kr. i 2024.
Der modregnes også for løbende udbetaling af pensioner, der er led i et tidligere ansættelsesforhold.
Som udgangspunkt medfører arbejdsfri indtægter ikke fradrag, men der findes undtagelser. Visse former for frivilligt arbejde kan i begrænset omfang udføres, uden at det giver fradrag i dagpengene. Se afsnit om Frivilligt arbejde og ydelser fra a-kassen.
Generhvervelse af retten til dagpenge
Dagpengene kan forlænges op til yderligere 1 år, hvis man har haft arbejde. Alle arbejdstimer siden indplaceringen tælles med. Hver arbejdstime giver ret til to timers dagpenge. Hvis man har haft 962 arbejdstimer siden indplaceringen i dagpengesystemet, får man den maksimale forlængelse på 1.924 dagpengetimer.
Timerne skal forbruges inden for 18 måneder. Det betyder, at den samlede dagpengeperiode kan blive op til 3 år.
Modtager et medlem dagpenge i sammenlagt 4 år inden for en periode på 8 år reduceres dagpengeperiode med en måned. Har et medlem på et tidspunkt forbrugt 7.696 timer indenfor 8 år, nedskrives nuværende dagpengeperiode med 160,33 timer.
Indhold hentes