Digitale fuldmagter
Sidst redigeret den 15.01.2024
En person, der ikke har MitID, eller ikke kan betjene sig selv digitalt, kan give digital fuldmagt til en pårørende, en advokat, plejepersonale eller andre til fx at kontakte en offentlig myndighed via internettet for at ansøge om en ydelse eller hjælpe med en sag. Man kan give fuldmagt til så mange personer, man ønsker.
Digitale fuldmagter findes inden for flere sagsområder, fx til boligstøtte, pension og andre offentlige ydelser, læge- og sygehusindkaldelser, lægejournaler, bygge- og miljøtilladelser mv.
Fuldmagten er begrænset til den enkelte offentlige myndigheds digitale løsninger.
En digital fuldmagt oprettes på www.borger.dk, hvor man også kan læse mere om digital fuldmagt. Samme sted kan den (kommende) fuldmægtig også anmode om en digital fuldmagt.
Hvis man anmoder om digital fuldmagt, skal fuldmagtsgiver godkende den digitalt på www.borger.dk. Man kan også vælge, at anmodningen sendes som fysisk brev til fuldmagtsgiver. Fuldmagtsgiver godkender så anmodningen ved at underskrive og returnere fuldmagtsanmodningen til Borgerservice.
Læs mere om hvordan man anmoder om digitale fuldmagter på www.digst.dk.
Når den digitale fuldmagt er oprettet, modtager fuldmægtigen en bekræftelse, og kan herefter handle med sit eget MitID på fuldmagtsgivers vegne indenfor det område, fuldmagten gælder.
Digitale fuldmagter, hvis man har pårørendefuldmagt, fremtidsfuldmagt eller værgemål
Hvis man har en gyldig pårørendefuldmagt eller en ikraftsat fremtidsfuldmagt, kan man bruge disse til at få en digital fuldmagt. Man skal anmode om den digitale fuldmagt, som ovenfor beskrevet, og vælge at anmodningen skal sendes med fysisk brev til fuldmagtsgiver. Anmodningen skal så underskrives af fuldmægtigen selv på vegne af fuldmagtsgiver og returneres med dokumentation for fuldmagtsforholdet til borgerservice i kommunen via Digital Post eller brevpost.
Samme fremgangsmåde gælder, hvis man er værge for en anden person.
Hvor længe gælder en digital fuldmagt
Den digitale fuldmagt træder i kraft straks, fuldmægtigen har fået bekræftelse på oprettelsen, og den løber indtil den valgte udløbsdato.
En digital fuldmagt ophører også, hvis den bliver tilbagekaldt. Både fuldmagtsgiver og fuldmægtigen kan tilbagekalde fuldmagten, enten digitalt eller ved at henvende sig til borgerservice i kommunen.
Digital fuldmagt til en privat virksomhed
Har man behov for at handle digitalt på en andens vegne i forhold til fuldmagtsgivers bank, kan der oprettes en bankfuldmagt, hvorved fuldmægtigen med sit eget MitID kan få adgang til fuldmagtsgivers netbank inden for fuldmagtens område.
Det er også muligt at få digital fuldmagt til andre private virksomheder, fx forsikringsselskaber, pensionsselskaber ea. Kontakt den enkelte virksomhed om muligheden herfor.
Læs mere om fuldmagter i kapitlet Værgemål og fuldmagt.
Indhold hentes