Fleksydelse
Sidst redigeret den 15.01.2024
Når man er ansat eller visiteret til et fleksjob, er man afskåret fra at søge efterløn. Man skal i stedet søge fleksydelse. Udbetaling kan tidligst ske fra den 1. i måneden efter, man har søgt og betingelserne i øvrigt er opfyldt. Ordningen administreres af Udbetaling Danmark.
Betingelserne er, at man
- har nået fleksydelsesalderen, se afsnit Alder for tilbagetrækning
- er visiteret til fleksjob
- har betalt fleksydelsesbidrag i mindst 30 år. Der medregnes perioder med medlemskab af a-kasse og indbetaling af efterlønsbidrag. (Der er overgangsordninger i forhold til anciennitetskravet og betalingen af bidraget ligesom i efterlønsordningen, læs om overgangsordninger i afsnittet Efterløn)
- har bopæl i Danmark, Færøerne eller Grønland eller et EU/EØS-land
- ikke modtager social pension dog undtaget invaliditetsydelse.
Har man betalt til fleksydelsesordningen, kan man få overført sin anciennitet til efterlønsordningen, hvis man får et arbejde på almindelige vilkår, ligesom det indbetalte efterlønsbidrag kan overføres til fleksydelsesordningen, hvis man ansættes i fleksjob.
Der er, som i efterlønsordningen, indført en fortrydelsesordning vedrørende medlemskab. Se afsnit Fortrydelsesordning under Efterløn.
Fleksydelsens størrelse
Fleksydelsen udgør som udgangspunkt et fast beløb på enten 20.345 kr. (100%) eller 18.514 kr. (91%). Dog kan fleksydelsen aldrig udbetales med mere end et gennemsnit af de sidste 12 måneders skattepligtige indtægter.
Beregningsperioden opgøres bagud fra den 1. i måneden inden overgang til fleksydelse. Det betyder, at indtægten, der ligger måneden op til overgangen til fleksydelse, ikke medtages i beregningen.
Ved udbetaling af fleksydelse sker der modregning for pensionsordninger på samme måde som efter efterlønsreglerne.
Oplysning om pensioner sker ved overgang til fleksydelse med værdien af pensionerne ved fleksydelsesalderen. Der modregnes i ydelsen, hvis man har pensionsordninger, selv om de ikke kommer til udbetaling. Se afsnit Fradrag for pensioner under Efterløn.
Man har ikke mulighed for at optjene skattefri præmie som i efterlønsordningen.
Personer, født 01.07.1959 eller senere, kan kun modtage fleksydelse i 3 år. Fleksydelsesalderen i 2024 er 64 år .
Arbejde i fleksydelsesperioden
Det er muligt at have lønindkomst samtidig med fleksydelsen. Det gælder kun job på almindelige vilkår, da beskæftigelse i fleksjob ikke kan kombineres med fleksydelse. Som hovedregel trækkes der i fleksydelsen for hver time, man har lønarbejde. Hæves feriepenge, nedsættes fleksydelsen med 7,4 timer pr. feriedag.
Lempet fradrag for kontrollabelt arbejde
Har man en timeløn under 277,76 kr., (omregningssatsen), får man et lempeligere fradrag for de første 43.628 kr. i lønindtægt pr. hele arbejdsår. Det er et krav, at arbejdstiden er kontrollabel.
Man kan på www.borger.dk lave en vejledende beregning af fleksydelse efter modregning af pensioner.
Personer med selvstændig virksomhed som hovedbeskæftigelse kan ikke få udbetalt fleksydelse. Er der tale om bibeskæftigelse, kan man arbejde samtidig med udbetaling af fleksydelse.
Det er et krav, at arbejdstiden i virksomheden kan holdes inden for 400 timer om året, og at indtægten ikke overstiger 89.976 kr.(2024). På samme måde som ved lønmodtager arbejde, sker der fradrag for den periode, hvor den selvstændige bibeskæftigelse udføres.
Man må ikke udføre arbejde i en selvstændig virksomhed, som ejes eller drives af ægtefællen – bortset fra mindre jordbrug.
Klageadgang
Hvis man ikke er enig i afgørelsen om fleksydelse, skal man klage inden fire uger. Afgørelsen skal genvurderes inden fire uger, fra klagen er modtaget. Hvis afgørelsen fastholdes, bliver klagen sendt videre til Ankestyrelsen.
Udbetaling
Det er Udbetaling Danmark, der udbetaler fleksydelsen.
Kontakt Udbetaling Danmark, Fleksydelse
Tlf.: 70 12 80 82
Indhold hentes