Inkasso og småsagsbehandling
Sidst redigeret den 19.06.2024
Hvis man skylder penge, og man ikke betaler eller indgår en afdragsordning, kan den, man skylder penge til (kreditor), sende gælden til inkasso hos et inkassofirma eller en advokat med henblik på retslig inddrivelse.
Før en gæld tages til inkasso, skal kreditor oplyse om, at det vil ske, hvis gælden ikke betales inden en frist på mindst 10 dage - og at der påløber rykkergebyr. Derudover kan man pålægges at betale rimelige inkassoomkostninger, inden der evt. rejses sag i fogedretten eller ved domstolen.
Hvis man stadig ikke betaler, kan kreditor indlevere en stævning til retten - eller få oversendt et betalingspåkrav fra fogedretten. Skyldneren skal så aflevere et svarskrift, inden 14 dage efter stævningen er forkyndt. Sagen kører herefter som en "almindelig" retssag, medmindre parterne er enige om at lade sagen behandle som en "småsag", selv om den drejer sig om et større beløb - se nedenfor.
Betalingspåkrav og småsagsbehandling
Ved mindre sager har kreditor to andre muligheder:
Betalingspåkrav: Det benyttes typisk, når kravet er under 100.000 kr. ekskl. renter og gebyrer, og det forventes, at skyldner ikke har indsigelser.
Betalingspåkrav behandles ved fogedretten. Hvis der er protester mod at skylde beløbet eller renteberegningen, kan kreditor vælge at trække sagen tilbage eller få den overført til civilretten, hvor sagen vil blive behandlet efter reglerne for småsager.
Småsagsbehandling: Det er en forenklet behandling af mindre sager (krav op til 100.000 kr.) ved retten. Småsager anlægger man på domstolenes sagsportal www.minretssag.dk, hvor man logger ind med MitID.
Normalt vil retten sørge for vejledning om sagens forberedelse bl.a. ved, at stævning og svarskrift udformes på standardblanketter med rettens vejledning om udfyldelse og øvrig sagsbehandling. Sagsomkostningerne er væsentligt mindre end ved en 'almindelig' retssag, fordi sagen som udgangspunkt behandles uden advokatbistand til parterne.
Udlæg og tvangsauktion
Hvis skyldneren ikke betaler det skyldige beløb med tillæg af sagens omkostninger efter betalingspåkrav eller dom, kan det medføre, at fogedretten foretager udlæg i skyldnerens værdier, fx i fast ejendom, bil, båd mv. Dette sker med henblik på salg på tvangsauktion, så kreditor i sidste ende kan få sit tilgodehavende helt eller delvis dækket. Nogle ting og værdier er dog fredet eller delvist fredet for udlæg i fogedretten. Det kan fx være genstande med affektionsværdi, en handicapbil eller udbetalt personskadeerstatning. Sidstnævnte forudsætter dog, at pengene er indsat på en kreditorbeskyttet konto i en bank.
Ejer skyldneren ikke noget af værdi, der kan tages udlæg i, vil fogedretten konstatere, at der er afgivet en insolvenserklæring. Det betyder, at skyldneren i de næste 6 måneder ikke kan indkaldes til møde i fogedretten vedr. evt. anden gæld.
Indhold hentes