Udbetaling af ydelser fra ATP
Sidst redigeret den 15.01.2025
ATP Livslang Pension
Pensionen kan udbetales fra folkepensionsalderen og udbetales livsvarigt. Den kan ikke arves, og man kan ikke råde over den via testamente.
Pensionen udbetales automatisk med en månedlig ydelse, eller som et engangsbeløb, hvis den årlige pension er under 3.450 kr. (2025). Den maksimale årlige pension for personer, der begynder udbetalingen ved folkepensionsalderen, vil være ca. 26.000 kr. Det udbetalte beløb er skattepligtig indkomst.
Cirka 3 måneder før man når folkepensionsalderen, modtager man brev fra ATP, hvis man har bopæl i Danmark. Her oplyses størrelsen af den pension, der kommer til udbetaling via NemKonto.
Beløbet bliver løbende reguleret, hvis man er i arbejde som lønmodtager, efter man har nået folkepensionsalderen, og derfor fortsætter indbetalinger til ATP.
Man kan se sin pensionsoversigt på www.borger.dk/atp.
Udsættelse af udbetalinger
Man kan udsætte udbetalingen i op til 10 år regnet fra den 1. i måneden efter, man har nået folkepensionsalderen. Den månedlige pension forhøjes for hver måned, udbetalingen udskydes. Pensionen forhøjes i overensstemmelse med den årlige tarif, der fastsættes i en bekendtgørelse.
Her skal man være opmærksom på, at der gælder særlige regler, hvis man kun kan få udbetalt pensionen som et engangsbeløb. Læs mere på www.borger.dk/atp-udskyd.
Selv om det kan være fristende, skal man huske, at udbetalingen stopper, når man dør.
Frem for at forsøge at beregne "afkastet" ved at udskyde udbetalingen, skal man overveje, hvornår pengene gør mest gavn. Har man fx en ratepension, hvor udbetalingen stopper ved 75 år, kan udskydelse af ATP-udbetalingen være en enkel måde at udjævne indkomsten på.
Ønsker man at udskyde sin pension – eller fortryde sin udskydelse – skal man via www.borger.dk/atp logge på under Selvbetjening med MitID.
Udbetaling af ydelser fra ATP ved dødsfald
ATP udbetaler automatisk ydelserne, hvis betingelserne er opfyldt.
ATP-bidrag efter 01.01.2002
Betingelsen er, at afdøde har betalt til denne ordning i mindst 2 år og har betalt bidrag, som svarer til 2 års fuldtidsbeskæftigelse.
Samlevende skulle tidligere - forud for dødsfaldet - selv sørge for notering hos ATP som samlevende. Kravet om notering gælder ikke længere ved dødsfald. Er man ikke registeret som samlevende hos ATP, kan man indtil 5 år efter dødsfaldet søge om engangsbeløbet på www.borger.dk/atp.
Desuden skal de samlevende have levet i et ægteskabslignende forhold og have haft fælles folkeregisteradresse i 2 år før dødsfaldet. Hvis en eller begge samlevende har ophold på institution, fx på plejehjem, er der krav om fælles bopæl i de seneste 2 år forud for opholdet.
Når betingelserne om bidrag og evt. notering af samlevende er opfyldt, vil en ægtefælle eller samlever automatisk få udbetalt et engangsbeløb på op til 75.000 kr. før afgift på 40%.
Børn under 21 år vil som hovedregel hver få udbetalt 50.000 kr. før afgift på 40%.
Beløbet til ægtefælle eller samlever aftrappes med 15.000 kr. om året fra året efter afdøde nåede folkepensionsalderen og bortfalder, når der er forløbet 5 år fra dette tidspunkt.
ATP-bidrag før 01.01.2002
Hvis der er indbetalt ATP-bidrag før 1. januar 2002, kan der komme et engangsbeløb til udbetaling til ægtefælle og børn under 18 år. Ægtefællesum vil afhænge af, hvor meget der er indbetalt til ATP indtil 1. januar 2002 og af afdødes alder. Børnesum svarer til 1 års udbetaling af den ATP, der er optjent. Af både ægtefællesum og børnesum skal betales 40% i afgift til staten.
Rettigheder efter de gamle regler eksisterer sideløbende med de nye regler (indbetalinger efter 01.01.2002). Det betyder, at efterladte fortsat kan få udbetalt et engangsbeløb efter de gamle regler. Har den efterladte ret til et engangsbeløb både efter den nye og den gamle ordning, så udbetales kun det største af beløbene.
Ægtefællepension (tidligere regler)
Efterlevende ægtefæller, der allerede modtager løbende ægtefællepension efter de tidligere regler, fortsætter med at modtage deres ægtefællepension livsvarigt eller til nyt ægteskab indgås.
Fraskiltes ret til engangsbeløb
Fraskilte kan under visse betingelser bevare retten til et beløb efter deres fraskilte ægtefælle efter både de gamle og nye regler. En fraskilts ret til engangsbeløb bortfalder, hvis han eller hun gifter sig igen. Betingelserne er, at ægteskabet har varet mindst fem år, og at den afdøde tidligere ægtefælle var pålagt bidragspligt overfor den længstlevende og at den længstlevende, senest 5 år efter dødsfaldet meddeler ATP, at retten til ægtefællepension er bevaret.
ATP Livslang Pension
tlf. 70 12 80 00
www.borger.dk/atp
Indhold hentes