ÅRSBERETNING
Ældre Sagen, Aars afdeling
Årsberetning 2023.
Det var ikke med vemod vi sagde farvel til 2023. Et regnfuldt år med både oversvømmelser og storme, sågår tørke om foråret –
og på verdensplan 2 rædsomme krige, der koster liv dagligt og medfører spændinger, så de økonomiske ressourcer fjernes fra velfærd til militærbudgetter.
Landsdækkende forringelser.
Det går også ud over velfærden i forhold til ældre:
A. Vi skal vente i 2 år på inflationsregulering af pensionen – Ældre Sagen har nu skrevet til regeringen om, at vi skal have en acontoforhøjelse på 5 % i år. Hidtil er der talt for døve øren, selv om enkelte partier fra Folketingets talerstol har gjort sig til talsmand for forslaget, men nej… Når lønmodtagerne kan få 8,8% - godt nok over 2 år, kan det ikke passe at folk på indkomstoverførsel skal blive ved med at vente.
B. Kommunerne og regionerne er blevet kørt rigtig stramt i økonomisk henseende, så de har været nødt til at gennemføre besparelser på de udgiftstunge ældre- og sundhedsområder. Her i kommunen var Ældre Sagen med til at få afbødet de værste følger ved beskæring af plejehjemspladser, så vi undgik egentlig lukning af plejehjem, som der ellers var lagt op til – i stedet blev der lukket afsnit på plejehjem i flere af kommunens byer. Senest har vi oplevet, at der nu ikke er ledige pladser for ældre i Aars, der har brug for at komme på plejehjem. Det har vi påpeget over for sundhedsudvalgsformanden, som vil tage spørgsmålet op over for forvaltningen.
Alle bliver ramt af beskæringerne på sygehuse og sundhedsområdet, men da ældre af naturlige grunde er overrepræsenterede her, vil de blive mest påvirket. Heldigvis undgik vi en lukning af Palliativ Afdeling i Farsø – det ville være meget belastende for de familier i Vesthimmerland, der har et døende familiemedlem. Ældre Sagens og Røde Kors’ vågetjenester er ikke tilstrækkelige, for medicinsk smertedækning hører ikke under vågetjenesternes gebet. Det er meget træls, at skadeklinikken i Farsø ser ud til at skulle lukke, men alligevel hellere det end Paliativ Afdeling.
C. Skattereformen medførte milliardstore skattelettelser, men kun få pensionister får glæde af dem: Kun de, der er i job, får glæde af det særlige beskæftigelsesfradrag for seniorer. Ældre Sagen forsøgte at få indført et fradrag for pensionister a la beskæftigelsesfradrag, men det vakte ikke gehør i regeringsgemakkerne. Forslaget er her i 2024 genfremsendt til regeringen – vi må se.
D. Ældreloven, som vi var stillet os i udsigt i 2023, lader stadig vente på sig. Nu er der håb om at det bliver i indeværende år, den kommer efter at regeringen har lanceret sin ældrereform. Intentionerne er for så vidt gode om at man aldrig er for gammel til at have det godt – med mere selvbestemmelse for borgerne og mere frihed for kommunerne og medarbejdere, herunder mindre registrering i plejen og med nye former for plejehjem. Vi håber at der stadig er øje for borgernes retssikkerhed i denne sammenhæng – navnlig for demente og andre svagelige borgere.
Ældreområdet i Vesthimmerland.
Nu er alting ikke træls – heldigvis: Det ser ud til at Vesthimmerlands kommune ikke er så hårdt ramt af personalemangel på ældreområdet, som de er mange andre steder. Nogen siger, at det er fordi uddannelsesniveauet her i kommunen ikke er så højt, men det er underordnet – bare der er kyndig hjælp at få. De fleste plejehjem fungerer godt – og vi har fokus på, at korttidsafsnittet skal blive bedre.
Kommunen er ved at etablere tryghedsboliger i år på Lykkegård, der ligger ved siden af Bøgely i Løgstør. Det er boliger – ikke store – hvor man kan flytte ind i et trygt miljø med fællesskab. Man skal ikke visiteres, men betaler blot husleje og får evt. sin hjemmehjælp med. Madforsyning aftales nærmere. Der er nogen genvordigheder med finansiering af fællesarealerne, men det må ikke hindre at dette initiativ ikke bliver til noget.
Hvis det går godt, er det meningen, at der også skal laves tryghedsboliger i Ranum og Aars.
Ældre Sagen i Aars
Sædvanen tro kan vi sige, at aldrig har vi været flere.
Ved årsskiftet var vi 2358 medlemmer og 87 frivillige, ca 50 flere medlemmer end sidste år og en svag stigning i antallet af frivillige.
Sidste år kunne vi fortælle om 3 nye tiltag: En vågetjeneste, faldteknikkurser og møde for nye medlemmer. Alle 3 ting fortsætter, men på et tidspunkt er der måske ikke flere til at danne hold inden for faldteknik – medmindre man skal have brush-up kursus. Vågetjenesten, der fokuserer på døende i eget hjem, er meget velfungerende – dækker i realiteten hele Vesthimmerlands Kommune, i Løgstør området dog kun som afløsere i forhold til Røde Kors Vågetjenesten.
Møde for nye medlemmer vil vi fastholde, men nok lave lidt om på arrangementet, så det bliver mere medlemsvenligt.
Til gengæld har Ældre Sagen ikke mere aktiviteter i Hornum – både spis sammen og IT er nu lukket ned, dels var interessen svigtende, dels hang det hele på et bestyrelsesmedlem. Selv om der er IT i Aars, er det en skam at der ikke foregår noget i Ældre Sagen i Hornum. Hvis der er nogen, der har ideer til nye aktiviteter i byen, skal I ikke holde jer tilbage.
Indkøbsvenner måtte vi lægge i graven, da kommunens § 18-tilskud blev reduceret til det halve. Det var et rigtig godt tilbud til de mest skrøbelige hjemmeboende, der i taxa blev kørt til Kvickly hver uge – og så stod der frivillige klar til at hjælpe med indkøbene for så at slutte af med en kop kaffe på Kvicklys regning, så der også var et socialt element, men desværre for dyrt med et månedligt tilskud på 500 kr.
Besøgsven-ordningen halter: Dels er det ikke altid så let at få matchet besøgsven og besøgsvært og skabt en god relation, dels har vi i november mistet den frivillige, der havde opgaven her i Aars. Hvis ikke vi får sat tingene på skinner, må vi måske overlade opgaven til Røde Kors, men besøgsven-ordningen er jo en af de centrale opgaver i Ældre Sagen, så vi ser lige tiden an om vi kan finde en ny aktivitetsansvarlig.
De øvrige aktiviteter går godt:
Spis Sammen 7 gange årligt – Kirsten Mark er ansvarlig og gør det supergodt
Danmark spiser sammen har vi afholdt 2 gange, i det vi fik et ekstra tilskud, da vor fomue i 2022 var under 100.000 kr. Første gang blev dem, der var skrøbelige som f.eks. sorggruppen, deltagere i indkøbsvenner mv. tilgodeset, 2. gang var invitationerne omdelt via hjemmeplejen, så da så vi en del, vi ellers ikke møder.
Søndagscafe 6 gange årligt – deltagerantallet varierer mellem 5 og 135. Der var mange, der gerne ville høre Henning Toft Bro.
Erindringscafe for personer med let demens og deres pårørende hver måned på Nutidsmuseet.
2 pårørendegrupper for pårørende til demente – de har holdt flyttedag til Biblioteket, da CKU måtte flytte, fordi Vestermarksskolen skulle udvide. Vi er modtaget godt af biblioteket
Den samme gælder Skriv din livshistorie, som der stadig er søgning til.
IT holdet har snart gennem mange år holdt til i kælderlokalet på biblioteket. De er ikke ked af den opgradering, der er sket af lokalet.
Den sorggruppe, vi havde i foråret, er ikke blevet afløst af en ny – men nu går den i gang med de 3 nye tilmeldte, der er.
Vandgymnastik har kæmpesøgning – det bliver næppe mindre, når den nye svømmehal åbner, men det bliver utvivlsomt dyrere.
Både Herreværelset og Pigekammeret er succeser – Poul Bloch og Elin Mathiesen forestår disse månedlige arrangementer for den mere mobile del af medlemskredsen. Pigekammerets invitationer sendes f.eks. ud til 137 – og så er der bare tilmelding efter først til mølle-princippet. Det skal i den forbindelse nævnes, at tilmelding til disse arrangementer og flere andre primært sker via Ældre Sagens bookingsystem, men vi er flexible, hvis der er nogen, der absolut ikke kan finde ud af elektronisk tilmelding.
Vild med sang er kommet for at blive – det kører Kirsten Rubæk og Lisbeth Andersen suverænt med musikalsk bistand af Eva Auken
Madlavningsholdene for mænd har Ellinor Larsen stået for i adskillige år – det er meget populært, så folk kommer igen år efter år.
I år havde vi en veltilrettelagt sommerudflugt i dejligt vejr til Vestjylland – til fru. Pedersens Have og til Vedersø præstegård med frokost i Ulfborg. Der var udsolgt.
Vi genoptog tilbud om vaccination – mange tilmeldte, men desværre havde de kun influenzavaccine med, så alle måtte af sted igen for at få Covid-vaccine.
Som et nyt tiltag har vi i år arrangeret en julefrokosttur til Christiansminde i Løgstør – det var lækker mad og fint pyntet op, men kun godt 30 deltog.
Vi vil godt have feed-back på, om det er noget, vi skal fortsætte med - eller der er for meget at løbe til i december.
Ja, vi har derudover både tryghedsopkald, der har bestået i mange år, bisiddere, der faktisk bliver brugt – Værktøjskassen, der også ofte er tilkaldt og stavgang – henvisningsordninger til tennis og golf, så vi er en bredspektret forening.
Bestyrelse og koordinationsudvalg.
Bestyrelsen har været ramt af sygdom, først brækkede Lissi Salling et ben, og det har sat hende ud af spilet den resterende del af året, og i sensommeren blev Jenny Søgaard syg og døde. Jenny Søgaard var en dejlig imødekommende kollega i bestyrelsen - aldrig bange for at tage et ”tav”, hvis det kneb – hun er stærkt savnet. Så var det heldigt vi har haft et par gæve suppleanter, der har taget fat fra dag 1. I det hele taget vil jeg sige, at det er en bestyrelse, der står sammen og hjælper hinanden. Tak for et flot arbejde. Også stor tak til alle vore andre frivillige.
De 4 afdelinger af Ældre Sagen i Vesthimmerlands Kommune er sluttet sammen i et koordinationsudvalg med 2 fra hver afdeling. Udover at udveksle erfaringer i lokalområdet har udvalget en vigtig opgave med sikre ældres levevilkår og retsforhold i kommunen.
I 2023 har der været holdt et fællesmøde for bestyrelserne med sundhedsudvalgsformand Asger Andersen og 2 ledere fra socialforvaltningen og senere et spændende besøg på det velfungerende plejehjem i Gedsted. Efter formanden for koordinationsudvalget pludseligt døde, er jeg blevet valgt til formand, indtil der har været afholdt nye valg nu her i foråret..
Dette var bestyrelsens beretning for 2023
Bestyrelsens beretning afgivet på Års-mødt 13.03.2024