Besøg på Food Bornholm
Onsdagsgruppen i Ældre Sagen Bornholm besøgte Food Bornholm i Hasle med godt 30 deltagere, og flere var på venteliste.
Af Irene Dunker, Ældre Sagen Bornholm
Food Bornholm er en ambitiøs forening af 15 stærke, innovative, bornholmske landmænd, der brænder for at producere 100 % plantebaserede fødevarer af højeste kvalitet. Formand Christian Møller Holm bød velkommen og syntes det var fantastisk, at der var mødt så mange op, og endda at der også var en venteliste.
Fra dyrefoder til menneskeføde
Tre landmænds idé og ønske om at omlægge produktion fra dyrefoder til menneskeføde blev godt modtaget af LAG Bornholm og projektet Bæredygtig Bundlinje Bornholm, Business Center Bornholm i 2021/22.
Food Bornholm holder til i det tidligere kyllingeslagteri Danpo, som senere blev ombygget til slagteri af fritgående økologiske grise; det gik desværre ikke, så ejeren, der også er landmand, var villig til at stille bygningerne til rådighed for en rimelig leje.
Efter en grundig introduktion, som også kan læses på Food Bornholms hjemmeside, var vi på rundtur i bygningerne, som fremstod nymalede og klare til at modtage den nye høst for 2024.
Food Bornholm har med midler fra LAG Bornholm etableret et produktionsanlæg for rensning, sortering, pakning og ikke mindst formidling af plantebaserede proteiner på Bornholm.
Ting ta'r tid
Lagerhallen var naturligvis tom, og maskinerne i renseriet stod klar til brug til at sortere sten og andet smuds fra, og endelig sorteringsmaskinen. Et scoop for producenterne at automatikken er på plads og kan styres via PC. Selve pakningen af de fine linser og ærter sker dog fortsat manuelt, men ting ta’r tid, og der skal midler til…
Landmændene leverer afgrøderne klar til rensning – efter tørring. Christian Møller Holm står for rensningen, for at få så ensartede rensede produkter som muligt. Den øvrige del af produktionen forestås via frivillighed.
Der er tale om Ingrid ærter, Anica linser, røde linser, grønne linser, quinoa og amarant.
Pt. sælges produkterne via BC Catering, Coop på Bornholm og online via BornholmBornholmBornholm.
Spørgelysten var stor. Inden alle gik hjem, var der mulighed for at købe Grønne Proteiner med hjem.
Det Levende Køkken
Flere havde forud været på kursus i brug af Grønne Proteiner i Det Levende Køkken. Ældre Sagen har i samarbejde med Det Levende Køkken udbudt tre kurser, der afvikles den 26/8, 3/9 og 18/9 i 2024. Kurserne er alle fuldtegnede, men hold øje med Det Levende Køkkens hjemmeside - der kommer flere kurser hen over efteråret.
Sidst opdateret 30.08.2024