Ældrereformen er et skridt i den rigtige retning
Endelig er den her: Ældrereformen.
Gennem årene har Ældre Sagen utrætteligt kæmpet for at ældre med brug for hjælp oplever selvbestemmelse, helhedspleje og færre forskellige hjælpere i hjemmet. Denne kamp har nu båret frugt i form af en bred politisk aftale. Og det er værd at rose.
Læs Ældre Sagens resumé af ældrereformen
Behov for forandring i ældreplejen
Ældre Sagen har alle dage efterlyst en ”New Deal” eller rettere et 360-graders eftersyn af ældreplejen. Alt for længe har skiftende regeringer og partier forsømt ældreområdet. Vores ældre har oplevet deres hjem som en banegård, hvor ansigterne skifter så hurtigt, at de knap nok kan lære navnene på deres hjælpere. Hvor en besked om at haste gennem dagligdagens nødvendigheder er blevet normen. Hvor visitationen ofte agerer som dommere over skæbner, baseret på ét enkelt møde med den svækkede ældre. Og hvor de pårørende nærmere betragtes som irriterende end værdifulde samarbejdspartnere.
Det er uholdbart. Og det er uværdigt. For alle parter.Ældre Sagens aftryk på reformen
Vi glæder os i Ældre Sagen over, at man på Christiansborg har lyttet til os og erkendt behovet for en gennemgribende forandring af ældreplejen. Det har været en lang kamp, og det er ingen hemmelighed, at vi har måttet agere fødselshjælpere flere gange i processen for at sikre et højt ambitionsniveauet blev løftet tilstrækkeligt.
Reformen er således uden tvivl et skridt i den rigtige retning, og vi glæder os over, at aftalen indeholder flere af de elementer, som vi længe har efterspurgt og presset på for:
- Mere selvbestemmelse
Ældre Sagen har alle dage insisteret på at bryde med den stive regnearksstyring og minuttælling. Det har været vores krav, at ældre ikke længere skal underkastes en opdeling af hjælpen i små ydelser med fastsatte minuttal. I stedet skal hjælpen tilpasses dagligt i samarbejde mellem ældre, deres pårørende og hjælperne. Det er reel selvbestemmelse i dagligdagen, og det er vi lykkedes med at få skrevet ind i aftalen.
- Faste teams
Ældre Sagen har presset på for at skabe en sammenhængende og tryg hverdag for ældre - både for hjemmehjælpsmodtagere og plejehjemsbeboere. Der afsættes 376 millioner kr. til at etablere faste tværfaglige teams i kommunerne, hvilket markerer et vigtigt skridt i retningen af stabilitet og tryghed. - Anerkendelse af pårørende
Vi har formået at få en særlig del af aftalen dedikeret til pårørende. Det indebærer etablering af samarbejde og fortsat mulighed for aflastning til pårørende. For os er disse initiativer væsentlige og fortjener al vores anerkendelse, om end der er meget at gøre fra politisk side endnu.
Alt i alt rummer aftalen vigtige elementer og betydelige forbedringer, som Ældre Sagen har presset på for. Men vi kommer ikke til at hvile på laurbærrene. For os er det nemlig helt afgørende, at der fra politisk hold bliver fulgt op på reformens indhold, så vi sikrer, at initiativerne rent faktisk effektueres i den virkelige verden. Ældre, der er afhængige af hjælp, omsorg og pleje, fortjener mere end blot et skridt i den rigtige retning – de fortjener en virkelig forandring. Intet mindre.