Velfærdsteknologi
I en periode fra 2024 til 2027 har Ældre Sagen via midler fra Social- og Boligstyrelsen fået mulighed for at undersøge og afprøve, hvordan frivillige kan understøtte ældre med at benytte velfærdsteknologi. Det kan være gennem frivillige samarbejder med kommunerne og ved at uddanne friville til at kunne hjælpe lokalt i vores it-caféer eller via it-hjælp i hjemmet. Dette sker på baggrund af regeringens brede aftale om en ældrereform.
Udgangspunktet for indsatsen er, at vi hjælper, så godt vi nu kan, der hvor velfærdsteknologierne får betydning for ældres livskvalitet i relation til selvhjulpenhed, sikkerhed, tryghed, mobilitet og værdighed - med fokus på selvbestemmelse, frihed og fællesskaber.
I sekretariatet er Jesper Holst blevet ansat som projektleder for den velfærdsteknologiske indsats fra og med den 15. august 2024. I de kommende måneder vil teamet se nærmere på de hidtidige erfaringer og kortlægge området med henblik på, hvordan frivillige kan bidrage til de forskellige velfærdsteknologiers anvendelse til glæde for brugerne, og hvordan der lokalt kan samarbejdes om indsatsen.
Hvad er velfærdsteknologi?
Velfærdsteknologi er en betegnelse for digitale som fysiske hjælpemidler, der fremmer selvhjulpenhed i hverdagens aktiviteter. Dermed kan de fx være med til at øge mobilitet, livskvalitet og adgangen til fællesskaber.
Begrebet dækker også arbejdsredskaber, som pleje- og omsorgspersonalet benytter, når de yder hjælp og behandling til borgerne.
Lokalafdelingernes rolle
Vi ser udfordringen som et udviklingsprojektet, hvor lokalafdelingerne sammen med sekretariatet finder frem til, hvordan frivillige kan række hånden ud til ældre, der har et behov for hjælp i forhold til relevante velfærdsteknologier, - samt hvordan vi fx kan tilbyde kompetenceudvikling og samarbejde med kommunerne under skyldig hensyn til Ældre Sagens frivillighedspolitik.
De første projekter er allerede ved at komme i gang, så har I lyst til at høre nærmere, så kontakt Jesper eller Martin.
Vi vil meget gerne høre fra jer, hvis I bliver kontaktet af jeres kommune eller andre om deltagelse i konkrete velfærdsteknologiske tiltag - eller hvis I allerede hjælper eller ønsker at hjælpe ældre med deres velfærdsteknologier: Skriv til jho@aeldresagen.dk.
Løbende orientering
Vi vil løbende orientere jer via FrivilligNyt og dele relevante muligheder, ressourcer og informationer på denne side.