Ældre Sagens nye Fremtidsstudie er offentliggjort
Den 26. januar 2023 blev Ældre Sagens nye Fremtidsstudie offentliggjort.
Fremtidsstudiet har rødder helt tilbage til 1987, hvor Ældre Sagen blev grundlagt. Den omfattende undersøgelse udsprang af et ønske om at blive klogere på nuværende og kommende ældre og af Ældre Sagens kerne: ”Ingen argumentation uden dokumentation”.
Det særlige ved Fremtidsstudiet er først og fremmest, at det er et bredt studie, der dækker 18 forskellige temaer. Det giver en unik mulighed for at undersøge sammenhænge på tværs af emner som fx livstilfredshed og ensomhed.
Det aktuelle Fremtidsstudiet viser blandt andet, at langt størstedelen af 50-89-årige har en høj grad af livstilfredshed, et godt helbred og stærke sociale netværk. Mange yder en stor indsats som frivillige eller hjælper familie, venner og bekendte.
Samtidig viser det, at en større gruppe af de 50-89-årige er markant dårligere stillet. Nogle lider under dårligt helbred, ensomhed, dårlig økonomi og mangel på ressourcer.
Fremtidsstudiet understøtter Ældre Sagen som vidensorganisation
Fremtidsstudiet er med til at vise omverdenen, at Ældre Sagen er en troværdig og vigtig vidensorganisation.
Derfor inviterede vi eksperter, forskere, politiske aktører, presse og andre professionelle til fagligt arrangement om Fremtidsstudiet i Campus i Snorresgade den 26. januar.
Den nye ældreminister holdt tale. Og Bjarne Hastrup debatterede sammen med fire eksperter resultater fra Fremtidsstudiet i en paneldebat. Panelet bestod af nogle af de ambassadører, såkaldte ’senatorer’, som har takket ja til at være med til at sætte fokus på og dykke ned i og debattere Fremtidsstudiets resultater. Panelet bestod af:
- Allan Polack, bestyrelsesmedlem i Danske Bank og fhv. direktør i PFA
- Bente Stallknecht, dekan og professor ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på KU
- Bjarne Hastrup, adm. direktør, Ældre Sagen
- Lisbeth Knudsen, strategisk direktør ved Altinget og Mandag Morgen
- Lotte Mørk, præst ved Rigshospitalet
Læs mere om Fremtidsstudiet i medierne
Der har været bragt mange historier om Fremtidsstudiet i de landsdækkende medier i forbindelse med offentliggørelsen af det nye studie. Du kan læse nogle af artiklerne her:
- Kristeligt Dagblad: om livskvalitet
- Jyllands-Posten: om at ældre føler sig yngre, end de er
- Sundhedsmonitor: om fordobling i andel der tilkøber praktisk hjælp
- Politiken: om at en stigende andel ældre er bekymrede over ikke at kunne følge med udviklingen inden for teknologi/digitalisering
- Jyllands-Posten: overblikshistorie bl.a. om bekymring for fremtidens ældrepleje
- Altinget: Ældre om studiets take på seniorer på arbejdsmarkedet
- Berlingske: om hjemmehjælp
Læs mere om Fremtidsstudiet i Ældre Sagens egne kanaler
Du kan også blive meget klogere på Fremtidsstudiet i vores egne medier:
- Hjemmesiden: aeldresagen.dk/fremtidsstudiet-2021
Her finder du både kort resumé af hvert af emnerne og den fulde pixibog digitalt. Eller du kan købe et eksemplar af den trykte pixibog. - Medlemsbladet: I februar-bladet 2023 er der et større tema om Fremtidsstudiet med både historien bag og nedslag i udvalgte resultater. I hvert af medlemsbladene i 2022 er der desuden en artikel, der omhandler nogle af resultaterne på forskellige emner.
- AKTIV: I apriludgaven af Aktiv kan du desuden læse et interview om Fremtidsstudiet med vicedirektør Michael Teit Nielsen.
- LinkedIn: Du kan også gå ind på Ældre Sagens egen, Bjarne Hastrups og Michael Teit Nielsens LinkedIn-profiler og finde opslag om Fremtidsstudiet – herunder video med Bjarne og video med Michael, som er optaget i forbindelse med det faglige arrangement den 26. januar.