Formandens beretning 2024
Formandens beretning – Distrikt 10’s årsmøde den 22. april 2024
For et år siden indledte jeg min beretning med spørgsmålene:
“Hvad er distrikt 10 lykkedes med det sidste år?
Er vi lykkedes med at skabe netværksaktiviteter, vidensdeling og inspiration for de frivillige i distriktets lokalafdelinger og i distriktets eneste koordinationsudvalg?”
I år har vi byttet lidt om på rækkefølgen så vi har hørt distriktskoordinatorernes / udvalgsformændenes fortællinger og også Kirstens fortælling om rollen som områderedaktør inden vi nu er gået over til Formandens beretning.
Det var gode fortællinger vi hørte. En stor tak til jer og jeres udvalgsmedlemmer. Tak for jeres indsats. Tak Kirsten for din indsats som områderedaktør, det tegner lovende for blad 10C. En særlig tak til Jette som havde modet og energien til at løbe kasserernetværket i gang. Tak også til Ældre Sagens konsulenter som har bidraget med deres faglighed og indsigt.
Det spørgsmål der melder sig er, om distriktets indsats har sat sig spor ude hos os i Koordinationsudvalget i København, hos jer i de solitære lokalafdelinger og hos os i de fem københavnske lokalafdelinger?
Distriktsledelsen ser frem til at høre årsmødets perspektiver på dette, da det vil vise, om vi virkelig leverer det, som der er behov for. Hvis ikke, må I meget gerne fortælle os, hvad I kunne tænke jer.
Sidste år kiggede vi også indad, på os selv i distriktsledelsen. Vi spurgte hvad der var lykkedes for distriktsledelsen.
Svaret på dette spørgsmål får vi i dag.
Her op til årsmødet fortalte Jette, vores næstformand og sekretær at hun med omgående virkning trak sig fra alt frivilligt arbejde i Ældre Sagen. Og i går fortalte Alfred det samme.
Det er altid trist når noget sådant sker; men det er jo et vilkår for alt frivilligt arbejde, at vi skal være glade hvis vi får et varsel på mere end et nanosekund.
Hverken Jettes eller Alfreds beslutning har sin årsag i distriktsarbejdet, så der er ikke så megen læring i det for os, bortset fra at vi altid skal være meget opmærksomme på kollegaernes trivsel.
Ved sundhedsudvalgets konstituerende møde efter årsmøderne i D9 og D10 konstituerede udvalget sig med Steen som formand. Rent praktisk betød det, at opgaven som kassemester for udvalget overgik fra D9 til D10. Denne opgave har, for ikke at underdrive, fyldt lidt, og det har krævet en indsats af både Elsebeth og jeg at få styr på forretningsgangene i den anledning. På papiret er det jo så enkelt; men i praksis viste det sig at være væsentlig mere ressourcekrævende end vi havde forestillet os. Der er overhovedet ingen vejledning i hvordan udvalgets udgifter skal udgiftsføres, og der er ikke krav om, at udvalget, som opererer under sin egen årsbevilling på op til 50.000 kr., aflægger særskilt regnskab herfor. Heller ikke krav om at der aflægges et samlet regnskab for de 5 sundhedsudvalg under et. Resultatet er, at årsregnskabet, som vi kommer til om lidt, viser summen af distriktets udgifter plus den del af sundhedsudvalgets udgifter vi har udlagt i 2023.
Det skal nævnes at Frivilligafdelingens beslutning om at nedlægge alle distriktspuljer og erstatte dem med et fast beløb til distrikterne betyder en væsentlig administrativ lettelse; men vi skal stadig driftsføre sundhedsudvalgets regnskabsbilag som om de er distriktets!
På årets to ordinære distriktsforsamlingsmøder var delegeretforsamlingen i november i fokus. Resultatet af vores arbejde i den forbindelse kan måske ganske kort opsummeres sådan:
-
Ballerup opfordrede til nedsættelse af et udvalg der skal overveje distrikternes mulighed for at få indflydelse på foreningens politik og mulighed for at stille forslag.
-
Ballerup fremsendte forslag til ændring af vedtægten så 1. og 2. suppleant deltager i landsbestyrelsens møder på lige fod med de valgte medlemmer, dog uden stemmeret.
-
Susanne og Steen meldte sig som kandidater til landsbestyrelsen, og blev valgt 😊
På møderne var vi enige om at bakke op om Ballerups forslag. I praksis viste det sig desværre 🙁, at det kun var Herlev og Amager2300 der gjorde dette.
Formalia omkring delegeretforsamlingen er, og skal være, ret rigide. En støtte til et forslag skal fremsendes skriftligt inden fristudløb.
Under selve delegeretforsamlingen gik jeg på talerstolen med et ønske om at få forslaget om den i budgettet forudsatte kontingentforhøjelse på 10 kr./halvårligt/medlem behandlet som et særskilt punkt. Jeg gjorde det på vegne af distriktet. Dirigenten kunne ikke imødekomme ønsket. For at få en debat blev jeg vejledt af dirigenten til at stille et egentligt ændringsforslag.
Resultatet blev et forslag om ikke at forhøje kontingentet, som så fik sin egen begrundelse med henvisning til det lidt dobbeltmoralske i at Ældre Sagen aktivt og offensivt kæmper for en forhøjelse af folkepensionen med henvisning til inflationen og samtidig selv sætter kontingentet op. Vi fik en debat, desværre mest om tillid/mistillid til landsforeningen og kun sporadisk om det principielle.
Mit forslag blev selvfølgelig ikke vedtaget.
Det har dog nyttet hvis fremtidige forslag til kontingentændringer fremsættes som selvstændige punkter, hvilket efter min opfattelse vil være i overensstemmelse med ånden i vedtægternes §6 som siger, at medlemmerne betaler det af delegeretforsamlingen fastsatte medlemskontingent.
At det vil tvinge landsbestyrelsen til at have et budgetberedskab for det tilfælde at et forslag om kontingentforhøjelse ikke vedtages, vil for mig at se kun være en fordel for alle parter.
Henning har fortalt om status på arbejdet i det ad-hoc udvalg om distrikternes rolle og opgaver, som landsbestyrelsen nedsatte efter årsmødet, som en reaktion på Ballerups forslag.
Forslaget om at give suppleanterne møderet i landsbestyrelsen blev ikke vedtaget; men landsbestyrelsen har imødekommet ønsket så langt, at suppleanter fremover inviteres til et indledende temamøde der afholdes kort efter delegeretforsamlingen.
Siden årsmødet er distriktsledelsen mødtes 3 gange, den 22. juni, 5. september og 23. januar.
Distriktsforsamlingen er mødtes to gange, den 22. september og den 17. november.
Formand og næstformænd deltog i to møder med frivilligafdelingen. Den 1. juni og den 25 - 26. oktober. Vi har fortalt om og debatteret disse møder på distriktsledelses- og –forsamlingsmøder efterfølgende.
Referater fra møder i distriktsledelsen og distriktsforsamlingen, og fra vores fagudvalg findes på distriktets hjemmeside: https://www.aeldresagen.dk/frivilligportalen/distrikt-10 hvor der også er referater fra møderne i Det Regionale Sundhedsudvalg.
Formænd, næstformænd og distriktskoordinatorer var inviteret til 2-års den træf i Vingsted 7 – 8. februar. Ud over et spændende debatindlæg ved lektor i etnologi og aldersforskning på KU med titlen “Aldersdiskrimination gennemsyrer det danske samfund”, og en skøn afsluttende gospelworkshop, var det for formands-skabet især en workshop hvor to distrikter mødtes og udvekslede idéer og erfaringer om hvordan distrikterne kan blive mere synlige og styrke samarbejdet med lokalafdelingerne der gav os noget at tænke på. Resultatet udmøntede sig i vores mail til alle lokaludvalgsformænd den 18. februar hvor vi introducerede vores tanker om Netværksinitiativer, Vidensdeling, Inspiration og Temamøder for et formandsnetværk. Vi har lagt op til, at vi får tid til at drøfte dette tiltag her i dag.
Tak til alle vi har været i kontakt med for godt samarbejde.