Demensvenlig lokalafdeling
Her finder du alt det materiale, der hjælper lokalafdelingens indsats på demensområdet. Vi håber, at materiale kan inspirere til nye tilbud og aktiviteter for mennesker med demens og deres pårørende.
Der er materiale til mange forskellige formål og materialet er inddelt i forhold til de fire anbefalinger.
Kom godt i gang med de fire anbefalinger
For at hjælpe din lokalafdeling, har vi fire enkle anbefalinger til, hvordan I kan gøre lokalafdelingen mere demensvenlig.
Hent folderen med de fire anbefalinger i linket herunder:
Hent folderen med de fire anbefalinger
Anbefaling 1 - Demensansvarlig
At være demensansvarlig handler om at have overblik og viden om, hvordan Ældre Sagen kan hjælpe mennesker, der får demens ind på livet.
Den demensansvarlige kender til lokalafdelingens demensaktiviteter. Det er ikke en forudsætning at have viden om demens, for at blive demensansvarlig, det vigtigste er interesse og lyst til at vide mere om demens. Ligeledes er det vigtigt, at den demensansvarlige får kendskab til nøglepersoner i kommunen fx demenskoordinatoren. Ældre Sagen tilbyder kurser i demens, støtte og hjælp og netværksmøder for demensansvarlige.
At være demensansvarlig handler om at have overblik og viden om, hvordan Ældre Sagen kan hjælpe mennesker, der får demens ind på livet. De demensansvarlige i lokalafdelingen er tovholdere på demensindsatsen og ved, hvilke tilbud og aktiviteter, der tilbydes i lokalafdelingen for både mennesker med demens og deres pårørende.
Grundbog til demensvenlige lokalafdelinger
Grundbogen giver lokalbestyrelser, demensansvarlige og frivillige indenfor demensområdet overblik over hvordan demensindsatsen er organiseret lokalt, og hvordan man lokalt kan udvikle indsatsen.
Anbefaling 2 - Demensaktiviteter
Mange lokalafdelinger har allerede aktiviteter for mennesker med demens og/eller deres pårørende. I de følgende link findes mere materiale om demensaktiviteter, der kan målrettes mennesker med demens og deres familier.
10 veje til 100 oplevelser - inspiration og gode råd til aktiviteter i hjemmet og på plejehjem
Årshjulet - stor plakat med inspiration til gode samtaler
Bestil materialer på Frivilligshoppen
Læs mere: Se flere eksempler på demensaktiviteter
En stor del af en vellykket aktivitet er også det gode værtskab. Det kan du orientere dig i på Frivilligportalen ved at følge nedenstående link
Her er to nyere eksempler på, hvordan lokalafdelinger har startet demensaktiviteter.
- Mødesteder og caféer som aktivitet
Ældre Sagen Tårnby har åbnet en demenscafé i samarbejde med Tårnby Kommune. Hør Ældre Sagens demensansvarlig Bente Olofsen fortælle om Cafe Livsglæde, hvor demensramte og pårørende kan mødes til hygge og samvær. Caféen er en del af lokalafdelingens arbejde som Demensvenlig Lokalafdeling.
Anbefaling 3 - Fællesskab og rummelighed
For at kunne hjælpe mennesker med demens og deres pårørende, er det vigtigt at have viden om demens. Blandt andet for at bryde tabuer.
Derfor får alle frivillige adgang til viden om at være demensvenlig, om livet med demens. Det er også muligt at linke til denne video på den lokale hjemmeside.
Ekspertkatalog
Vi har samlet et ekspertkatalog, indeholder en lang række oplægsholdere, der har forskellige fokus på demens. Kataloget er inddelt i temaer og også geografisk, så man nemt finder en oplægsholder til sit arrangement.
Det kan være møder til møder, arrangementer mm, hvor man, måske i samarbejde med andre lokalafdelinger, inviterer til en temadag, samtalesalon eller et oplæg i forbindelse med demens, pårørende, plejehjem og det der rør sig lokalt.
Lokalafdelingen betaler for oplægget, der tidligere har været prissat til et maksimum kr. 6000,- inkl. transport og forberedelse. Der kan være andre udgifter som fx broafgift.
Indsats for pårørende
Også for pårørende er der et stort behov for viden og netværk. Ældre Sagen har en særlig demensguide, der er udformet som en stifinder for pårørende til mennesker med demens.
Denne guide kan med fordel lægges tilgængeligt i mødesteder eller demenscaféer og den kan omdeles direkte til pårørende i hjemmet eller på plejehjem. Aktivitetsledere kan bruge den i samarbejde med kommunens demensfaglige medarbejdere.
Ønsker I at tilrettelægge en temadag, hvor eksperten indgår med sit oplæg, så kontakt konsulenterne om mulighederne.
Hent "Ældre Sagens demensguide til dig der er pårørende"
Bestil demensguiden i Frivilligshoppen
Anbefaling 4 - Del viden
Det skal være let for lokalafdelingens medlemmer at finde viden om demens. Vores fjerde anbefaling er derfor, at I gør opmærksom på demensindsatsen på jeres lokale hjemmeside.
Det kan i gøre ved at have en artikel evt. med Ældre Sagens demenslogo, så man der kan finde viden, veje til rådgivning samt lokale aktiviteter.
Lokalafdelingerne kan få hjælp i sekretariatet til at oprette artiklen, men man kan også selv gøre det.
Herunder findes en skabelon, I kan bruge til at gøre opmærksom på jeres demensindsats. Webmasteren har også adgang til standardartikler og billedbanken med logoet.
Uanset om lokalafdelingen har en Demensansvarlig eller hvordan man arbejder med de fire anbefalinger, kan materialet lægges på hjemmesiden og derved linke til viden og rådgivning om demens på Ældre Sagens sider.
Har I brug for hjælp så kontakt Frivilligafdelingen