Før du udtaler dig til tv eller radio - sådan forbereder du dig
Når du udtaler dig til radio eller tv, formidler du dit budskab mest effektivt, hvis du er velforberedt, inden du går i æteren. Der er meget at overveje, før du bliver interviewet. Her får du 11 konkrete råd, der forbereder dig godt på at levere et budskab seerne eller lytterne husker.
Vær velforberedt – 11 gode råd
- Spørg altid, hvilken sammenhæng, du skal medvirke i.
- Aftal altid historien med journalisten. Hvad er journalistens vinkel? Bed om ordentlig briefing fra journalistens side – det er helt legitimt. Journalisten vil gerne lave et interview, som I begge er tilfredse med.
- Spørg om, hvad journalistens første spørgsmål vil være?
- Tænk på journalistens spørgsmål som en platform, du kan bruge til at gøre Ældre Sagens holdninger synlige for seerne eller lytterne, der kan være fx politikere eller meningsdannere.
- Find ud af, om journalisten har brug for at få afklaret noget uden for citat til baggrund, før I går i gang. Hvis det er tilfældet, så vær imødekommende, men marker tydeligt, at I ikke taler til citat.
- Overvej hvilke kritiske spørgsmål, der kan komme og hav så vidt muligt modsvar klar.
- Meld klart ud, hvis der er noget, du ikke vil spørges om eller noget, du ikke kan svare på. Journalisten vil gerne have et godt interview og kan godt forstå, hvis du ikke kan udtale dig om alt.
- Vær bevidst om, hvem din målgruppe er og hvordan du bedst henvender dig til dem.
- Øv dig verbalt i at fremføre dit hovedbudskab.
- Gør det personligt – brug gerne konkrete eller tænkte personer i sammenhæng med dine pointer – hvis du bruger en konkret person, skal du måske have vedkommendes tilladelse.
- Du skal kunne dokumentere, det du siger – ingen argumentation uden dokumentation – så hav styr på dine fakta.