Sådan får I besøgsvenner med hund i jeres lokalafdeling
Sådan får I nye hunde testet
Det er en regel i Ældre Sagen, at besøgsvenner med hund skal bestå en test, inden de går på besøg – uanset om det er på et plejecenter eller privat. Det er jeres ansvar som lokalafdeling at få ejer og hund sendt godt afsted til test – og det kan I gøre på to måder:
1) Send hundeejer med hund afsted til en lokal hundesagkyndig, som tester hunden med brug af vores tjekliste (se nedenfor). Lokalafdelingen kan få betalt op til 700 kr. per enkeltsession ved at indsende bilag til sekretariatet – send til pulje@aeldresagen.dk eller sammen med bestilling af id-kort og tørklæde til pj@aeldresagen.dk
2) Tilmeld hundeejer med hund til en kommende fælles hundetestdag, som Ældre Sagen afholder i samarbejde med Dansk Kennel Klub. Foruden test møder deltagerne også en konsulent fra Ældre Sagen og hører et oplæg om det gode samvær med hunden. Datoer for testdage bliver udmeldt i nyhedsbrevet – du kan også skrive til lms@aeldresagen.dk og få oplyst kommende datoer.
Krav til hundebedømmeren ved enkeltsessioner
Det er aktivitetslederen for besøgstjenesten, der står for at tage kontakt til en lokal hundesagkyndig.
I kan lave en google-søgning efter en hundetræner, en hundeadfærdskonsulent eller en hundeadfærdsterapeut i jeres nærområde. Personens titel er ikke afgørende, derimod er det væsentligt, hvilken erfaring personen har.
Vi har følgende krav til den hundesagkyndige:
- Personen bør være eksamineret hundeinstruktør/hundetræner med en uddannelse, som indebærer minimum 150 timers teoriundervisning og 150 timers praksiserfaring.
- Personen bør dertil have minimum 3 års erhvervserfaring fra job, hvor man har med hunde at gøre, eksempelvis som hundetræner, veterinærsygeplejerske, dyreinternatsmedarbejder eller hundemassør.
Tjekliste til selve bedømmelsen
Som støtte til den hundesagkyndige har vi udarbejdet en tjekliste, som vi anbefaler at man følger. Denne tjekliste sendes på forhånd til den hundesagkyndige sammen med certifikatet, som skal udfyldes, når hunden er godkendt.
Vi anbefaler, at der sættes 30-45 minutter af til test af hunden og udlevering af certifikat.
Certifikat til besøgsven med hund
Din opgave som aktivitetsleder for besøgstjenesten
Uanset hvordan ejer og hund er blevet testet og godkendt, er opgaven med at forventningsafstemme, matche og bringe de rette mennesker sammen den samme som altid. Din vurdering, af hvem der kan rummes i aktiviteten, og hvem der sammen kan udgøre det gode match, er fortsat det bærende i den gode besøgstjeneste.
Når Frivilligaftalen er gennemgået og den frivillige registreret, gøres følgende:
- Id-kort til besøgsvennen og tørklæde til hunden bestilles. Husk at medsende foto af besøgsvennen (uden hund) og størrelse på tørklædet. Begge dele bestilles hos Per Jacobi: pj@aeldresagen.dk.
- Medsend dokumentation for bestået test. Det kan fx være et billede af hund, ejer og diplom eller et billede af den udfyldte tjekliste. Alternativt kan sendes bilaget for individuelt afholdt test, dog skal det fremgå at hunden er bestået.
Hundetørklæde – kun til besøgsvenner med hund
Ældre Sagens hundetørklæde fungerer som et slags id-kort, som hunden kan bære, når den er med på besøg. Det er derfor kun frivillige, der har bestået hundetesten og er blevet registreret som besøgsvenner med hund, der må få udleveret et tørklæde.
Vores hundetørklæder kommer i to størrelser, der begge kan justeres:
- Til små hunde
- Til mellem og store hunde
Tørklædet bestilles sammen med id-kortet til besøgsvennen. Det er også muligt at bestille flere på én gang på Frivilligshoppen
Bliv besøgsven med hund
Her kan nye frivillige læse om, hvad det kræver at blive besøgsven med hund