Besøgsven med hund
At tage på besøg med din firebenede ven hos et ældre menneske er en givende oplevelse – både for dig og den, du besøger.
Du kan vælge at tage på besøg hjemme hos en ældre privat eller på det lokale plejehjem.
Uanset hvad du har mest lyst til, er første skridt at kontakte din lokalafdeling i Ældre Sagen.
På deres hjemmeside finder du kontaktinformation på besøgstjenestens frivillige aktivitetsleder, som kan hjælpe dig med at få din hund testet af en professionel hundesagkyndig.
Test af din hund
En dør der smækker, nye lugte og lyde eller et fristende frokostbord. Når din hund går med på besøg, kan den møde mange udfordringer, som vi mennesker ikke tænker over. Derfor er det en regel i Ældre Sagen, at din hund skal bestå en test, før I går i gang med at gå på besøg – uanset om det er på plejecenter eller privat. På denne måde bliver oplevelsen bedst for dig, din hund og besøgsværten.
Vi har to forskellige måder, man kan få testet sin hund på. Du kan tale med din lokalafdeling om, hvad der passer bedst, så du og din hund kan komme godt i gang:
- Lokalafdelingen formidler kontakt til en lokal hundesagkyndig, som du selv aftaler en testsession med. Det koster ikke noget for dig.
- Du og din hund deltager til en af Ældre Sagens to årlige hundetestdage, hvor du kan høre mere om opgaven, få indsigt i samværet med hunden og få testet om din hund egner sig. Testdagene afholdes i samarbejde med hundesagkyndige fra Dansk Kennel Klub.
Tjekliste: Hvad skal der til for at blive besøgsven med hund?
Ældre Sagen har ingen krav til, hvordan hunden fodres, og du behøver ikke at være medlem af Ældre Sagen for at blive besøgsven med hund. Hvis du kan bekræfte nedenstående punkter, er du og din hund klar til at blive testet:
- Hunden skal være mindst to år, og du skal være hundens ejer.
- Hunden skal være sund og rask. Fx må den ikke have nogen kroniske ledsygdomme.
- Hunden skal have den lovpligtige hundeansvarsforsikring.
- Hunden skal være ren og velplejet.
- Hunden skal være venlig, social og positiv over for nye personer og omgivelser.
- Hunden skal kunne gå pænt i snor og hilse roligt.
- Hunden skal kunne lave sit og dæk på kommando og skal komme, når du kalder.
- Du skal som besøgsven være nysgerrig på et ældre menneskes levede liv, og du skal ville investere lidt af din tid og lidt af dig selv.
Godkendt og klar – på med tørklædet
Når du og din hund er godkendt, får du udleveret et certifikat. Sammen med aktivitetslederen i besøgstjenesten underskriver du vores aftale for nye frivillige, og I taler om, hvordan du godt kunne tænke dig at være besøgsven med din hund.
Du får også taget foto til et id-kort og får udleveret et tørklæde til din hund. Vi har tre størrelser tørklæde, så sørg for at have taget mål hjemmefra, hvis ikke hunden er med, når du får udleveret tørklædet.
Herefter går aktivitetslederen i gang med at matche dig med en ældre besøgsvært.
Det er altid aktivitetslederen lokalt, der udleverer hundetørklædet - også til de erfarne besøgsvenner med hund, der evt. mangler tørklæde. Man skal være registreret som besøgsven med hund for at få et tørklæde.
Forsikring
Som frivillig i Ældre Sagen er du dækket af vores forsikring, når du er ude på din frivillige opgave. Forsikringen dækker imidlertid ikke, hvis din hund kommer til at forvolde en skade under besøget – her er det din egen lovpligtige hundeansvarsforsikring der gælder. Kontakt eventuelt dit forsikringsselskab for at høre nærmere.
Information til den lokale aktivitetsleder
Vi har samlet alt nødvendig information om test-procedurer, certifikat mv., så I kan få jeres besøgsvenner med hund til at blomstre som aktivitet.
Information til aktivitetslederen