Kom godt i gang
Frivillig vejledning er en af Ældre Sagens frivillige, sociale aktiviteter.
Som frivillig vejleder bliver du understøttet af Ældre Sagens Rådgivning og Frivilligafdeling.
Hvad er vejlederens opgaver?
- At støtte personen i at få afklaret hvilke problemstillinger, hans/hendes situation rummer og herigennem hjælpe til at skabe overblik og handlemuligheder.
- At hjælpe med at finde vej i komplicerede situationer med behov for hjælp fra det offentlige fx plejebolig, hjemmehjælp, hjælpemidler m.m., problemer med børn, samlever osv.
- At hjælpe med at læse og forstå skrivelser fra det offentlige og andre instanser.
- At støtte personen fx ved at hjælpe med at skrive udkast til breve, med at formulere en klage, aftale møder, indhente oplysninger, finde steder hvor der gives ekstra gratis retshjælp, henvise til Ældre Sagens Rådgivning, eller finde svar på problemet i ”Værd at vide”.
- At lægge ryg og ører til personens frustration, bekymringer og tanker, når et problem ikke kan løses. Derved hjælper du ham/hende til at ”leve med” problemet.
- Som vejleder kan du foretage telefonopkald på personens vegne, det kræver dog, at du har hans/hendes skriftlige samtykke.
Hvad skal man være opmærksom på som vejleder?
- Det er vigtigt at du som frivillig vejleder er opmærksom på grænsen mellem vejledning – hvor man vejleder om forskellige handlemuligheder, og rådgivning - hvor man rådgiver om, hvad der anses som den mest fordelagtige handlemulighed også ud fra en helhedsvurdering. Denne grænse er vigtig, så du ikke kommer til at yde rådgivning og dermed pådrager dig et rådgivningsansvar.
- Som vejleder kan du ikke skrive under på personens vegne. Personen skal altså være i stand til aktivt at deltage i sagens forløb. Er dette ikke muligt, kan værgemål her evt. komme på tale. Det kan være en god idé at skrive, at personen fx har fået hjælp til at skrive dette brev i samarbejde med Ældre Sagens frivillige vejledning el. lign.
- Som vejleder skal man ikke påtage sig juridiske eller økonomiske opgaver (fx sælge et hus, skrive testamente, rådgive om investeringer, sundhedsydelser og – behandlinger). Denne type opgaver tager Ældre Sagens Rådgivning, ejendomsmæglere og advokater m.fl. sig af. De har forsikringer, der beskytter personen, hvis han/hun lider økonomiske tab som følge af fejlagtig rådgivning. Ældre Sagens frivillige vejledere er ikke dækket af en sådan forsikring.
- En vejleder henviser ikke til navngivne, privatpraktiserende instanser fx advokater, banker, tandlæger el. lign.
Vejledernes baggrund
En vejleder skal først og fremmest være en person, der kan rumme andre mennesker og sætte sig ind i andre menneskers situation.
En vejleder skal vide, hvornår det er væsentligt at få hjælp til at forstå, hvad sagen drejer sig om, og hvad konsekvenserne er for personen, hvis man går i den ene eller anden retning.
Fremtidige rammer for vejlederne
- Ældre Sagens frivillige vejledning koncentreres omkring vejledning i sociale og juridiske forhold. Frivillige vejledere udfører ikke rådgivning, netop for at sikre, at du som frivillig ikke pådrager dig et rådgivningsansvar.
- Frivillige vejledere får støtte af Rådgivningens socialrådgivere og jurister både pr. mail og telefon. Frivillige vejledere har mulighed for direkte kontakt til rådgiverne.
- Møder du som vejleder personer, som har behov for rådgivning om økonomi, jura, demens, m.m., så kontakt Ældre Sagens Rådgivning. Rådgiverne vil derefter tage kontakt til personen med henblik på, om han/hun eventuelt har brug for hjælp fra Rådgivningen.
Samspil mellem vejledere, bisiddere og rådgivere
Som vejledere og bisiddere kan I have fordel af at samarbejde lokalt og trække på hinandens kompetencer, så den enkelte person føler sig bedst muligt støttet.
Mens vejledning og bisidderhjælp tilbydes af frivillige, varetages rådgivning i Ældre Sagen af professionelle, lønnede socialrådgivere og jurister, som er dækket af Ældre Sagens forsikring omkring rådgiveransvar.
Frivillige vejledere og bisiddere er derimod ikke omfattet af Ældre Sagens forsikring omkring rådgiveransvar.
Samarbejde med professionelle eksterne rådgivere
Nogle lokalafdelinger tilbyder forskellige typer af lokal rådgivning, som ikke falder ind under Ældre Sagens frivillige vejledning. Der er hovedsageligt tale om professionelle, der tilbyder gratis rådgivning eller rabat på rådgivning til Ældre Sagens medlemmer fx hjælp til selvangivelse eller advokatbistand.
Det kan være svært at kvalitetssikre de enkelte advokater, forsikringsagenter, m.m. Derfor anbefaler sekretariatet, at man ikke bruger denne type rådgivere.