Om at være vejleder
I Ældre Sagen er en vejleder en person, som hjælper et andet menneske i en svær situation. Vejlederen kan både hjælpe med at få afklaret, hvilke problemstillinger, personens situation rummer og bidrage til at skabe overblik for ham/hende.
Som vejleder kan du hjælpe med at læse og forstå breve fra det offentlige og andre instanser og med at skrive breve, formulere en klage, m.m. Det gør du altid sammen med personen. En vejleder hjælper også med at finde vej i komplicerede situationer med behov for hjælp fra det offentlige – fx når man som pårørende ikke kan finde vej i det kommunale system eller sundhedssystemet.
Som vejleder skal du kunne rumme andre mennesker og være i stand til at lægge ryg og ører til personens frustration, bekymringer og tanker, når et problem ikke kan løses. Herigennem hjælper du ham/hende med at ’leve med problemet’.
Som vejleder er det vigtigt at være opmærksom på grænsen mellem vejledning og rådgivning. Vejledning handler om, at man vejleder om hvilke forskellige handlemuligheder, personen har. Ved rådgivning, rådgiver man om hvad der vil være den mest fordelagtige handlemulighed for personen, også ud fra en helhedsvurdering. Denne grænse er vigtig, så du ikke kommer til at yde rådgivning og dermed pådrager dig et rådgivningsansvar.
Som vejleder i Ældre Sagen kan du altid kontakte de professionelle rådgivere i Ældre Sagens Rådgivning, hvis du har behov for at drøfte et vanskeligt spørgsmål, er i tvivl om det er en sag som du skal påtage dig, eller noget helt tredje. Du kan få kontaktoplysninger til rådgiverne fra din kontaktperson eller ved at kontakte Ældre Sagens sekretariat.
Læs om rammerne for frivillige rådgivere og kom godt i gang
Hvem får hjælp af vejlederne?
Ældre Sagens vejledere hjælper et vidt spektrum af mennesker inden for et vidt spektrum af områder. Læs mere i vores statusrapporterne fra 2018 og 2016.