Brug af billeder
Brug af billeder på internettet og i publikationer
Datatilsynet har ændret praksis, så vi ikke længere skal skelne mellem portrætbilleder og situationsbilleder – nu taler vi blot om billeder.
Nu kan vi behandle et billede uden at få samtykke, hvis vi sørger for, at personer på billedet får at vide, at vi har tænkt os at offentliggøre billedet, så de har mulighed for at gøre indsigelse. De kan også gøre indsigelse efter, at billedet er offentliggjort. Hvis den eller de personer, der er på billedet ikke ønsker, at billedet vises på internettet, så bør vi fjerne det.
Læs mere om brug af billeder på internettet på Datastyrelsens hjemmeside
Billeder fra aktiviteter og arrangementer
Gør fra start af opmærksom på, at der bliver taget billeder til fx hjemmesiden, og at deltagerne kan sige, hvis de ikke ønsker at blive fotograferet, for så vil billederne ikke blive brugt. Fortæl også gerne, at deltagerne kan kontakte jer efterfølgende , hvis de ikke ønsker, at der anvendes billeder af dem.
Er der deltagere, som ikke er medlem af Ældre Sagen og heller ikke er frivillige, skal de have oplyst deres rettigheder og hvordan Ældre Sagen behandler deres personoplysninger. I kan have et eksemplar af Ældre Sagens persondatapolitik liggende eller måske slået op i lokalet.
Billeder af børn og unge
Tager du billeder af børn og unge under 15 år, skal du sørge for at oplyse deres forældre om, at du gerne vil offentliggøre billederne, hvis forældrene giver tilladelse til det og børnene selv gerne vil have det.
Billeder, der kræver samtykke
Du skal have samtykke fra personer på billeder, hvis personerne med rimelighed kan føle sig udstillet, udnyttet eller krænket. Det kan fx være billeder fra et værtshus eller billeder fra fitness, hvor vi ikke altid tager os bedst ud.
Du skal have samtykke, hvis billederne er af personer, der tydeligvis er ramt af sygdom.
Det anbefales at få et skriftligt samtykke til denne type billeder, men du kan godt nøjes med et mundtligt, som du kan dokumentere ved at flere har overhørt, at der blev givet samtykke og vil kunne bekræfte det.
Brug samtykkeskabelonen her på siden.
Billeder, hvor I har samtykke
I kan fortsat bruge de billeder, hvor I allerede har fået samtykke. Samtykket skal stadig kunne dokumenteres.
Rettigheder til billeder
- Ældre Sagen har rettigheder til alle billeder i vores fælles Billedbank.
- Lokalafdelingen skal selv indgå aftaler om enten brugsret eller ophavsret til egne billeder. Det kan fx være en aftale med en frivillig eller et medlem/deltager, der har taget nogle billeder, som I godt må benytte. Her er det bedst at få en dokumenteret aftale om, at lokalafdelingen får brugsret eller måske ophavsret til nogle bestemte billeder.
- For billeder fundet på nettet, skal der indgås aftale med fotografen om brugsret eller ophavsret til billedet, ellers risikerer I et sagsanlæg. Det samme gælder, hvis I affotograferer og vil anvende billeder af andre billeder, artikler, bøger og lignende.
- Vær også opmærksom på, at der kan være ophavsrettigheder til at fotografere et kunstværk fx den lille havfrue!
Opbevaring af billeder
Billeder skal opbevares i Ældre Sagens fælles løsninger, hvor de opbevares sikkert og bag login. Læs hvordan du uploader billeder i vejledningerne til de respektive løsninger.
Indsigelse mod brug af billeder og tilbagetrækning af samtykke
Hvis en person beder om at få fjernet et billede med sig selv/trækker et samtykke til brug af billede tilbage, er det vigtigt at slette billedet hurtigst muligt og senest inden 30 dage. I kan også vælge at beskære billeder, så personen ikke længere vises. Husk efterfølgende at slette den oprindelige udgave af billederne. Husk også at slette i papirkurven.
Klager over lokalafdelingens behandling af billeder
Modtager lokalafdelingen en klage over behandlingen af billeder, så henvis til eller send klagen videre til Ældre Sagens persondatakoordinator. Ring til Ældre Sagen på telefon 33 96 86 86 eller skriv til mail: persondata@aeldresagen.dk
Oprydning af billeder
Husk jævnligt at gennemgå jeres billeder og få slettet dem, der er uaktuelle eller mere end 5 år gamle medmindre, der er tale om portrætbilleder af frivillige, der stadig er kontaktpersoner.
I kan opbevare papirbilleder, der har historisk værdi for lokalafdelingens historie i et arkiv.
Mundtligt samtykke til brug af billeder
Vejledning om brug af billeder