Aktiviteter i den sociale indsats
Her er et overblik Ældre Sagens socialhumanitære indsats med links til de sider, hvor du finder viden og værktøjer om de enkelte aktiviteter.
Besøgstjenesten og besøgsaktiviteter
Frivillige i besøgstjenesten skaber nærvær ved at besøge ældre, der oplever ensomhed eller har brug for selskab. Aktiviteterne kan være alt fra en hyggelig samtale til en gåtur eller en fælles kop kaffe. Formålet er at give ældre en fast kontaktperson, der kan bringe glæde og tryghed i hverdagen.
Bisidder
Bisiddere hjælper ældre i svære situationer som møder med kommunen, læger eller andre offentlige myndigheder. En bisidder er med for at sikre, at ældre føler sig trygge og får hjælp til at forstå og håndtere vigtige beslutninger.
Drømmeløbere
Drømmeløbere arbejder for at opfylde ældres ønsker og drømme – store som små. Det kan være en tur til havet eller et besøg på et museum. Som drømmeløber hjælper du ældre med at få oplevelser, de ellers ikke ville kunne få.
Ensomhed
Indsatsen mod ensomhed omfatter en række forskellige aktiviteter, der har det til fælles, at de kan være med til at mindske den ensomhed, som en del ældre oplever. Som frivillig kan man gøre en stor forskel.
Læs mere om indsatsen mod ensomhed
Mad og måltider
Frivillige, der arbejder med mad og måltider, arrangerer fællesspisninger og andre madrelaterede aktiviteter. Måltider i fællesskab styrker det sociale samvær og skaber gode oplevelser. Du er med til at skabe rammerne for, at ældre kan nyde maden i fællesskab.
Mandefællesskaber
Mandefællesskaber giver ældre mænd mulighed for at mødes og dele interesser som madlavning, håndværk eller andre aktiviteter. Mange mænd har svært ved at deltage i traditionelle sociale arrangementer, men i mandefællesskaberne skabes stærke bånd gennem fælles aktiviteter.
Plejehjem
Frivillige på plejehjem sørger for at skabe glæde og variation i hverdagen for beboerne. Det kan være alt fra spilleaftener til kulturelle arrangementer. Målet er at bringe liv og aktivitet ind i hverdagen for dem, der bor på plejehjem.
Læs mere om aktiviteter på plejehjem
Pårørendeområdet
Frivillige støtter både ældre og deres familier, når de står over for udfordringer som sygdom eller pleje. Som frivillig kan du hjælpe pårørende med at finde balancen mellem at tage vare på sig selv og støtte deres kære.
Læs mere om støtte til pårørende
Sorg- og livsmodsgrupper
Frivillige arrangerer sorg- og livsmodsgrupper, hvor ældre kan dele deres oplevelser med andre, der har oplevet tab eller kriser. Grupperne giver deltagerne en mulighed for at genfinde livsglæden og finde styrke til at komme videre.
Læs mere om sorg- og livsmodsgrupper
Telefonvenner
Telefonvenner er en aktivitet, hvor en frivillig taler sammen med en anden over telefonen én eller flere gange om ugen. Telefonvenner minder om besøgsvenner, men samværet foregår over telefonen.
Tryghedsopkald
Tryghedsopkald handler om at skabe daglig kontakt med ældre, der bor alene. Frivillige ringer for at sikre, at alt er i orden, og for at tilbyde en venlig samtale, som skaber tryghed og modvirker ensomhed.
Vejleder
Frivillige vejledere giver rådgivning og støtte til ældre i spørgsmål om økonomi, bolig eller sundhed. En vejleder hjælper med at skabe overblik og tryghed ved at navigere gennem praktiske og juridiske spørgsmål.
Vågetjenesten
Vågetjenesten støtter ældre, der er i livets sidste fase, ved at være til stede og skabe tryghed for både den ældre og de pårørende. Som frivillig er du der, så ingen behøver at være alene i deres sidste tid.
Ældretelefonen
Ældretelefonen er en telefonlinje, hvor frivillige tilbyder samtaler og støtte til ældre, der har brug for nogen at tale med. Frivillige lytter og skaber en kontakt, der kan være med til at modvirke ensomhed.