Guide til Danmark Spiser Sammen
Der er mange ting I kan gøre, for at jeres spisearrangement bliver et givende spisefællesskab.
Nå ud til deltagerne
For at hjælpe flest mulige, der oplever ensomhed, foreslår vi, at Danmark Spiser Sammen-arrangementer annonceres fx i lokalaviser, på jeres lokale hjemmeside og på hjemmesiden www.danmarkspisersammen.dk.
Lægger I arrangementet op på jeres hjemmeside og skriver Danmark spiser sammen, så kommer arrangementet automatisk op på Ældre Sagen Danmark Spiser sammen.
På den måde kan også ikke-medlemmer finde frem til Ældre Sagens fællesspisninger.
I kan også bruge følgeordninger som ”gå-med-venner” og arrangere fælles transport, da det kan være med til at fjerne nogle af barriererne for deltagelse.
Tag betaling for deltagelse
Det er en god idé at tage (en lav) betaling for deltagelse i Danmark Spiser Sammen. Gratis arrangementer kan lide under, at folk bare bliver væk, selvom de har tilmeldt sig.
Sæt max. 8 personer ved hvert bord
Er man særligt udsat i forhold til ensomhed og sårbarhed kan det være svært at møde op til arrangementer. Endnu sværere er det, hvis der er mange deltagere til fx en fællesspisning.
Det kan hjælpe mange, hvis man sidder ved mindre borde med maksimum 8 personer ved hvert bord.
Samtidig er det en fordel, hvis der ved hvert bord er en bordvært, som sikrer at samtalen kører og alle ved bordet bliver inkluderet.
Undgå de samme fasttømrede grupper
Danmark Spiser Sammen er målrettet personer, der føler sig ensomme.
Oplever I, at mange af deltagerne måske ikke er i målgruppen, kan I med fordel lave forskellige initiativer, som får blandet folk.
For eksempel kan I trække lod om, hvor man skal sidde. Hver plads eller hvert bord får et nummer og så trækker deltagerne en plads eller et bordnummer og finder ud af, hvor de skal sidde. Det blander deltagerne og giver mulighed for, at mere resursestærke deltagere kan hjælpe dem, der har lidt mere brug for hjælp.
Ønsker I ikke at blande deltagerne under hele arrangementet, kan I for eksempel blande deltagerne undervejs eller i slutningen af fællesspisningen. Det kan gøres ved at have en quiz eller andet, for eksempel i slutningen af arrangementet. Quizzen kan laves to og to og man skal trække lod om, hvem man skal besvare quizzen sammen med. Der afsluttes med en præmie.
Sæt stærke og svækkede ældre sammen
Oplever I, at der ofte er nogle resursestærke deltagere med, som måske ikke passer helt til målgruppen, kan I bruge det positivt.
De resursestærke ældre kan være med til at tage ansvar for, at de ikke så stærke bliver inkluderet og får en god oplevelse. Det kan fx være ved at sikre, at alle har nogen at tale med, at der bliver hentet mad og drikkevarer til dem, der ikke selv kan eller at man hjælper med at servere og skænke.
Husk det gode værtskab
Vi vil anbefale, at I tænker på, hvordan deltagerne bliver inviteret, bliver budt velkommen samt skaber en god stemning under arrangementerne.
Overvej desuden, hvordan I benytter fællesspisningerne til at fortælle om lokalafdelingens mange aktiviteter og tilbud, så I sikrer, at I får et gensyn med deltagerne.
Læs guiden "Det gode værtskab"
Find de ældre, der oplever ensomhed og sårbarhed
Det kan være svært at tale om ensomhed og sårbarhed. Derfor er det også svært at finde og hjælpe dem, der føler sig ensomme og sårbare.
I guiden ”Hvordan finder vi de ældre, der oplever ensomhed og sårbarhed” får du gode råd til, hvordan du kan række ud.
Læs guiden "Hvordan finder vi de ældre, der oplever ensomhed og sårbarhed?"
Vær opmærksom på udsatte grupper
Ensomhedsundersøgelser viser, at der er bestemte grupper, som er særligt udsatte i forhold til ensomhed.
Personer, som kan være særligt udsatte for ensomhed (i vilkårlig rækkefølge):
- har lav indkomst
- bor i lejebolig
- har funktionstab – bevægeapparat, hørelse, syn, demens
- har oplevet en livskrise/livsændring (flytning, skilsmisse, eller dødsfald)
- har anden etnisk baggrund end dansk
- er LGBT-person
- er enlig
- er enke/enkemand
- er alvorligt syg
- er pårørende til syge
- er førtidspensionist
Man er naturligvis ikke ensom blot fordi man tilhører en af ovennævnte grupper, men det kan det være et pejlemærke i forhold til, hvem i lokalområdet, som måske er særlig udsat.
Kontakt Ældre Sagens sekretariat
Har du spørgsmål vedrørende Danmark Spiser Sammen er du velkommen til at kontakte socialhumanitær konsulent Lars Berg Schovsbo på lbs@aeldresagen.dk og tlf. 23 47 79 95.