Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Ældre Sagen: Alarmerende udvikling i hjemmehjælpen

Dugfriske tal fra Danmarks Statistik viser, at fortsat færre ældre får hjemmehjælp. Den udvikling holder ikke, mener Ældre Sagen.
27.06.2024

Over de seneste 15 år er andelen af hjemmehjælp for ældre over 80 år faldet med 40 procent. Stadig flere svækkede ældre må klare sig helt uden hjælp. Det sker samtidig med et fald i den gennemsnitlige tid til dem, der trods alt får hjælp, på næsten 20 procent.

At kommunerne fortsætter med at skære i hjemmehjælpen, kan man læse i helt friske tal fra Danmarks Statistik.

— Det er uværdigt for et velfærdssamfund, at vi ikke er bedre i stand til at hjælpe en af de svageste grupper i vores land. I en meget lang årrække har vi nu set, at hjælpen til meget svækkede ældre bliver stadig dårligere. Det må stoppe nu!, siger chefkonsulent i Ældre Sagen Per Tostenæs.

Under hver tredje får hjælp

I 2008 fik næsten halvdelen af ældre over 80 år hjemmehjælp. I 2023 er det under hver tredje, der får hjælpen.

Blandt dem, som er kommet gennem nåleøjet og får hjælp, er hjælpen over de 15 år reduceret fra i gennemsnit 3,84 timer til 3,10 timer. Det er et fald på næsten 20 procent.

— Udviklingen er alarmerende, siger Per Tostenæs og fortsætter:

— Alt for mange svækkede ældre bliver overladt til sig selv uden nogen former for hjælp, selvom de tilkender, at de ikke selv kan klare f.eks. at gøre rent. Samtidig oplever vi, at de som får hjælp, i stort omfang ikke oplever, at hjælpen er tilstrækkelig. Det må kunne gøres bedre.

Klar forventning om forbedringer

Til næste år får kommunerne tilført flere penge, end de har fået de seneste 10-15 år. Der er tale om en forøgelse på ca. 3,4 mia. kr. ekstra til kommunerne - heraf mindst 500 mio. kr. ekstra til ældreområdet.

— 
Kommunerne får til næste år flere midler blandt andet til ældreområdet. Så nu må det være slut med den konstante nedgang i hjemmehjælpen, som vi har set i 15 år. Ældre Sagen har en klar forventning om, at næste års kommunale budgetter vil indebære forbedringer af hjemmehjælpen. Det vil vi holde hver enkelt kommune op på, når de starter budgetforhandlingerne efter sommerferien, siger Per Tostenæs.

Se statistikken om hjemmehjælp hos Danmarks Statistik 

Sidst opdateret 27.06.2024