Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Den sidste tid

Når døden og sorgen kommer tæt på

Der kan opstå mange, både store og praktiske, spørgsmål, når døden nærmer sig. Læs om, hvad det er vigtigt at tage stilling til, både for den, der er døende og de pårørende.

For mange er den sidste tid en periode med refleksion og tanker om det levede liv. Ligesom det kan være en påmindelse om at være til stede i nuet og få det bedste ud af livet.

Der kan også opstå mange praktiske spørgsmål, der skal tages stilling til hos både den døende og de pårørende.

Tag samtalen i god tid
Selv om det er svært, kan det være en stor hjælp og støtte for både den døende og familien at få talt om vigtige spørgsmål ved døden – både følelserne og det mere praktiske. Og gerne før det bliver akut.

Det kan fx være rart at have en at tale med om de forskellige tanker, der melder sig, når døden og sorgen kommer tæt på.

Læs artiklen: Sådan kan du forberede dig på din egen død

Det kan også være godt at få talt om, hvilke ønsker du har til den sidste tid og døden. Samtalerne kan fx handle om dine ønsker til genoplivning og livsforlængende behandling, om organdonation og om din begravelse.

I kan have glæde af at skrive det ned, I har snakket om.

Læs også: Er du pårørende til en døende?

Hvor vil du dø?
En ting, der er vigtig at tale om tidligt er, hvor du gerne vil være, når du dør.

Det kan være godt at overveje, hvad der giver mest tryghed og støtte i den sidste tid. De fleste ønsker at dø i eget hjem, mens nogle synes, det er mere trygt at være på hospitalet eller på et hospice.

Læs artiklen: Gode råd om den sidste tid hjemme

Læs også: Sådan får du hjælp på hospice

Efter et dødsfald
Når et menneske dør, er der mange ting man som pårørende skal forholde sig til. Det kan føles uoverskueligt midt i sorgen over at have mistet en, man holder af. 

Det kan især være svært, hvis du har mistet din ægtefælle eller samlever efter mange år sammen, fordi hverdagen fremover vil se meget anderledes ud.

Vi har her samlet en række gode råd til at skabe overblik over de praktiske ting, der skal ordnes efter et dødsfald:

Læs artiklen: Når din ægtefælle dør

Læs guide til begravelse

Læs guide til begravelse, hvis du ikke er medlem af folkekirken

Huskeliste: Efter dødsfald – det skal du huske

Hjælp og støtte i Ældre Sagen
Hvis du har behov for yderligere råd og vejledning i den sidste tid eller i forbindelse med et dødsfald, kan du kontakte Ældre Sagens rådgivning. Her sidder socialrådgivere, økonomer og jurister klar ved telefonerne.

Du kan også få støtte i mange af Ældre Sagens lokalafdelinger, hvor vågetjenesten og sorg- og livsmodsgrupperne giver hjælp og støtte til døende og deres pårørende.

Læs mere om Ældre Sagens rådgivning

Find din lokalafdeling

Spørgsmål og svar om den sidste tid

Hvad er palliation?

Den palliative indsats skal fremme livskvaliteten hos den døende og de pårørende, ved at forebygge og lindre lidelse forbundet med livstruende sygdom.

Smerter og andre problemer af både fysisk, psykosocial og åndelig art lindres gennem tidlig diagnosticering og umiddelbar vurdering og behandling.

Palliation er for alle mennesker med en livstruende sygdom. Ikke kun dem, der er ramt af kræft.

Den syges pårørende bliver inddraget i det palliative forløb.

For den døende er målet med den palliative indsats en god afslutning på livet for både patienten selv og de pårørende. Og efter døden består den palliative indsats i at støtte de efterladte. Den palliative indsats fortsætter så længe, der er behov for det.

Få information om palliation hos REHPA — Videncenter for Rehabilitering og Palliation

Støtte til pårørende

Pårørende skal sikres bedre vilkår, så de kan leve gode liv og passe på sig selv, samtidig med at de hjælper syge og svækkede ældre.
Læs hele mærkesagen pårørende

Sidst opdateret 08.01.2024