Du kan gøre meget for at undgå at komme i gæld
Det kan være belastende for din psyke og dit velbefindende ikke at vide, om der er underskud på kontoen, når måneden er omme. Men du kan gøre meget for at skabe et overblik og for at undgå at komme i gæld.
Måske er din økonomi stram. Måske er du ligefrem kommet i gæld. Lige meget hvordan din økonomi ser ud, er det aldrig for sent at ændre kurs. Her på siderne får du nogle råd, der kan hjælpe dig til at få bedre styr på dine penge.
Kend dine faste udgifter
Det er vigtigt, at du har et overblik over dine faste udgifter, så du ved, hvad dit rådighedsbeløb er.
Dine faste udgifter er fx:
- Udgifter til bolig
- Forsikringer
- Billån.
Med andre ord indeholder dine faste udgifter alt, hvad du fast betaler om måneden.
Kend dit rådighedsbeløb
Det, der er tilbage, når de faste udgifter er betalt, kaldes for rådighedsbeløbet. Rådighedsbeløbet skal dække alle de øvrige udgifter, du har i din hverdag:
- Husholdning
- Tøj
- Tandlæge
- Medicin
- Fornøjelser m.m.
Lav budgetskema
Når du kender alle dine faste og øvrige udgifter, er du godt på vej. Nu kan du lave et budgetskema og udregne det årlige overskud eller underskud.
Ældre Sagen tilbyder et simpelt budgetskema, du kan printe og udfylde i hånden og et interaktivt budgetskema, du kan udfylde direkte på skærmen.
Budgetskemaerne er suppleret med en udførlig vejledning i, hvordan du udfylder dem.
Få styr på din gæld
Du skal have overblik over dine udgifter og ikke bruge flere penge, end der er til rådighed. Ellers opstår der underskud. Og det underskud skal du dække ved fx at tære på din opsparing eller ved at tage lån. På den måde starter din gæld.
Læs artiklen: Få styr på din gæld
Du skal prioritere
Gennemgå dine udgifter for at finde besparelser. Dermed kan du prioritere, så dine penge bliver brugt til noget, du virkelig ønsker dig, og du undgår impulskøb.
Det er vigtigt, at du bruger budgetskemaet i det daglige og ikke blot lægger det hen i skuffen, til næste gang økonomien strammer.
Få rådgivning
Du er altid velkommen til at kontakte vores rådgivere, hvis du har brug for hjælp eller gode råd.
Kontakt Ældre Sagens Rådgivning
Du kan også få hjælp hos Forbrugerrådet Tænks gratis rådgivning om gæld og økonomi.
Kontakt Forbrugerrådet Tænks rådgivning på www.gaeld.taenk.dk