Hvad skal du spise, når du kommer over de 65? Hvad med kostrådene, gælder de stadig? Og skal du tage særlige kosttilskud? Under gode råd kan du læse om, hvordan du holder dig sund og rask i dine sene år.
I Ældre Sagen råder vi dig til at følge Fødevarestyrelsens syv kostråd. Og er du over 65 år, skal du have særligt fokus på, om du får nok proteiner og motion.
Du kan med fordel følge rådene til en sundere livsstil, så længe du er rask og ikke har særlige behov. Hvis du har en sygdom eller er svækket på anden måde, kan det godt være, du har brug for særlig kost.
Læs også: Spis sundt og klimavenligt med de 7 kostråd
Du kan sagtens nyde et glas vin eller et stykke chokolade i ny og næ, men lad være med at overdrive det. Rygning og alkohol og en inaktiv livsstil kan føre til diabetes, hjertesygdomme og demens.
Læs artiklen: Kan jeg undgå demens?
Forandringer og appetit
Ved store forandringer i livet kan du opleve, at du mister appetitten. Det er naturligt. Pludseligt vægttab eller underernæring kan være tegn på, at du ikke trives eller på sygdom. Det kan være, hvis du har mistet en, du holdt af, eller hvis du savner selskab.
Er du pårørende til en, der har mistet eller er ensom, skal du være opmærksom på, at der bliver givet den hjælp, der skal til. Sorgen skal bearbejdes, så appetitten kan vende tilbage.
Læs artiklen: Underernæring - Det skal du være opmærksom
Spis sammen med andre
Hvad enten du er småt spisende eller er fuld af appetit, gælder det, at de fleste holder af at spise med andre. Det kan vi i hvert fald se i Ældre Sagen.
Vores mange frivillige arrangerer året rundt madklubber, frokoster og middage rundt om i landet.
Du kan fx spise sammen i grupper, eller du kan få en spiseven.
Du behøver ikke være medlem.