Søg på www.aeldresagen.dk
Logo
Fotograf Lasse Wind, Claudi+Capion, fotoptagelse fysisk træning og demens 26. marts 2019, Odense.

Motion

Motion styrker dit helbred

Alle skal have mulighed for at opretholde et godt helbred og leve et sundt og aktivt liv – hele livet.

Forskning har længe afdækket gevinsterne for helbredet ved en fysisk aktiv livsstil hos ældre. Den gode nyhed er, at det aldrig er for sent at få mere bevægelse ind i livet, og nyde godt af gevinsterne ved motion.

Du kan mindske risikoen for hjertesygdomme, blodpropper, forhøjet blodtryk og stivhed i muskler og led, når du motionerer regelmæssigt. 

Det er vigtigt både at træne din kondition, din muskelstyrke, dine knogler, din bevægelighed og din balance. Så mindsker du nemlig risikoen for sygdomme. Samtidig holder du din krop rørig, så du bedre kan klare hverdagens gøremål på egen hånd.

Sundhedsstyrelsen anbefaler at:

  • Du er fysisk aktiv 30 minutter om dagen.
  • Du laver aktiviteter, der vedligeholder eller øger din kondition og din muskel- og knoglestyrke to dage om ugen.
  • Du laver udstræknings- og balanceøvelser regelmæssigt.
Træningsvideoer

Brug vores træningsvideoer alene eller sammen med andre. Du kan tage træningen med på weekend eller ferie.

• Træn med "træn dig glad" fra DK4

• Brug ”Træn dig glad 3” som online træningsprogram

Her på siden får du nogle ideer til, hvordan du holder dig aktiv. I de næste afsnit kan du nemlig læse om, hvordan du træner din kondition, hvordan du træner din muskelstyrke, hvordan du kommer i gang med træningen med Ældre Sagens aktiviteter og hvordan du kommer i gang med genoptræning.

Træn din kondition

Du skal bevæge dig i et tempo, der gør dig meget forpustet for at træne din kondition. Du skal kun lige med nød og næppe kunne føre en samtale. Du kan fx gå en rask tur i skoven, lege fangeleg med dine børnebørn, gå op af trapper eller cykle en tur.

Træn dine muskler

I modsætning til konditionstræning skal du træne med en forholdsvis stor belastning for at styrke dine muskler. Du kan få belastning på dine øvelser ved at træne på maskiner i fitnesscentret. Du kan også træne med din egen kropsvægt som belastning. Eller træne med elastikker.

Læs artiklen: Kom godt i gang med styrketræning

Motion hos Ældre Sagen

Det er nemt at komme i gang med træningen igennem Ældre Sagen. Du kan gå til gymnastik, dans, træning i fitnesscentre, stavgang, gå- og cykelture og meget mere.

Vi har også det, vi kalder stolemotion, som er holdtræning. Og vi har motionsvenner, der kommer ud til dit hjem og motionerer sammen med dig.

Læs også: Find motion og aktiviteter nær dig

Hvis din lokalafdeling ikke har tilbud om motion endnu, så er første skridt at gøre opmærksom på, at der er et behov. Du kan måske være med til at starte noget op.

Genoptræning efter sengeleje

Genoptræning er et træningsforløb, der kan hjælpe dig, hvis du har været sengeliggende i en periode. Hvis du fx har ligget i sengen med influenza eller lungebetændelse. Din kondition og din muskelstyrke falder.

Læs artiklen: Genoptræning

En uges sengeleje betyder, at din kondition falder med ca. 10 pct. og din muskelstyrke bliver reduceret med op til 20 – 25 pct. Det er vigtigt, at du bliver genoptrænet, så du bedst kan modvirke sygdom.

Din kommune skal tilbyde dig genoptræning. Du kan enten selv henvende dig til kommunen eller få din læge, din familie eller din hjemmehjælper til at hjælpe dig med at kontakte kommunen.

Få rabat på fitness

Medlemstilbud

Spar penge på udstyr til fitness og medlemskab hos PureGym, SATS og LOOP Fitness.

Politik

Det har Ældre Sagen opnået 

Læs om politiske resultater

Sidst opdateret 18.11.2024