Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Ensomhed

Ingen i Danmark skal rammes af alvorlig ensomhed

Det gør Ældre Sagen for at bekæmpe ensomhed

Ældre Sagens 215 lokalafdelinger har mange aktiviteter for at modvirke og komme ensomhed til livs. Desuden arbejder vi bevidst og målrettet med politisk at gøre opmærksom på ensomhed.

Besøgstjenesten er en af Ældre Sagens største og ældste frivillige sociale aktiviteter. Den har udviklet sig og er knopskudt gennem årene, så den i dag har mange former og retninger.

Besøgsven på mange måder

Der er mange måder, man kan være besøgsven på i Ældre Sagen:

  • Nogle mødes om måltidet og spiser sammen – det kalder vi spisevenner.
  • Nogle kommer forbi en gang eller to og løser en mindre praktisk opgave og drikker en kop kaffe – det kalder vi hjælpende hånd.
  • Nogle tager hunden med.
  • Nogle giver følgeskab som gå-med-ven.
  • Nogle kommer og skubber kørestolen, så den ældre kan komme på tur.

Langt de fleste frivillige er dog engageret i den klassiske besøgstjeneste, der i sig selv rummer et hav af aktivitetsmuligheder.

Som besøgsven er du med til at bryde ensomheden for et menneske, der savner selskab. Det er livsbekræftende for både dig og din besøgsvært.

Ældretelefonen — en samtalelinje

Ældretelefonen er en ny anonym samtalelinje, der åbnede den 3. juni 2024

Her kan man ringe til Ældretelefonens frivillige og tale om det, som fylder. Det kan være ensomhed, en ægtefælles eller egen sygdom, ønsket om at se sine børnebørn eller noget helt andet. Vær med til at fortælle om det nye tilbud.

Ældretelefonen er et tilbud til alle, der savner nogen at tale med. For alle kan opleve at føle sig alene. Også selvom man har familie og andre tæt på, kan der være situationer og emner, som er svære at tale med dem om. Og meget føles lettere, når man deler det med andre. 

Ældretelefonen 32 210 210

Åben mandag-fredag kl. 9-15

Ældretelefonen er en samtalelinje, ikke en rådgivning.

De frivillige på Ældretelefonen er gode til at være i den samtale, hvor der ikke er et rigtigt eller forkert svar. De har tiden, roen og nærværet til at lytte. De er gode til at være nysgerrige på det, der bliver fortalt, og tør være i den svære samtale. De har også fagligheden til at skabe retning og udvikling i samtalen.

Ældretelefonen er støttet af TrygFonden.

Fællesskaber for mænd

Ældre Sagen har mange aktiviteter kun for mænd og det er et frivilligområde, der er i stærk stigning. Nogle aktiviteter er for alle mænd, andre aktiviteter er forbeholdt mænd, der er alene og enkemænd.

Fælles er, at de mødes med andre mænd til både hyggeligt samvær, håndværk, spisning, motion, læsegrupper og ture.

Læs også: Mandefællesskaber modvirker ensomhed

Danmark spiser sammen

Med store og små spisearrangementer over hele landet bliver det lettere at møde nye mennesker og at invitere til samvær og fællesskab. ”Danmark spiser sammen” sætter fokus på ensomhed ved at bringe mennesker sammen, der ikke normalt mødes. Målet er at komme ud i enhver krog af Danmark – på tværs af generationer og kulturer.

”Danmark spiser sammen” strækker sig over hele året med to nedslag i uge 17 og uge 45. Formålet er at få os alle til at kigge op og række ud. Og at få de mange initiativer til at vokse og sprede sig.

”Danmark spiser sammen” skete første gang i uge 17, 2016, og er en del af Folkebevægelsen mod Ensomhed.

Fællesskab blandt frivillige

Fællesskaber og venskaber er vejen ud af ensomhed. Ældre Sagens lokalafdelinger og frivillige inviterer ind i fællesskaber med en eller flere. Fx ved at få en besøgsven eller blive besøgsven. I det hele taget kan det at blive frivillig i sig selv mindske følelsen af ensomhed.

Frivilliges arbejde og aktiviteter er med til, at færre føler sig ensomme og flere oplever, at de bliver en del af noget, sammen med andre.

Læs også: Sådan bliver du frivillig

Politisk arbejder vi med ensomhed

Ældre Sagen var den organisation, der i 2014 tog initiativet til Folkebevægelsen mod Ensomhed. I dag er flere end 85 organisationer, foreninger, skoler, kommuner og virksomheder gået sammen for at skabe Folkebevægelsen mod Ensomhed og arbejde strategisk med ensomhed.

I juni 2023 fik Danmark sin første egentlige nationale strategi mod ensomhed.

Strategien er forfattet af 115 organisationer med Ældre Sagen og Røde Kors i spidsen. Målet er at halvere ensomheden inden 2040.

Det er et bredt flertal i Folketinget, der har bedt Det Nationale Partnerskab mod Ensomhed om at komme med de mange forslag til en national strategi.

Kontaktperson vedr. ensomhed er social-humanitær konsulent David Vincent Nielsen, dvn@aeldresagen.dk

Sidst opdateret 26.06.2024