Sundhedsudspillet varsler klare forbedringer – dog med bump på vejen
Nu er regeringens udspil til en sundhedsreform endelig landet. Og det første indtryk er ganske positivt, mener Ældre Sagens direktør Bjarne Hastrup:
— Umiddelbart er det et fornuftigt udgangspunkt, som regeringen nu har lagt frem. Særligt når vi kigger på patientrettigheder, pakkeforløb for multisyge og styrkelse af de nære indsatser. Og nok så vigtigt en bedre kvalitet på regionale sundheds- og omsorgspladser uden egen betaling.
Trods de fine takter fra regeringens sundhedsudspil, er der også grund til en smule skepsis, fortsætter Bjarne Hastrup:
— Ældre Sagen har længe presset på for, at regeringen med sundhedsreformen skulle lægge ansvaret for sundhed og ældre under samme myndighed. Det udestår desværre fra udspillet. Vi har ikke fået fuldt kædeansvar med forebyggelse, behandling og pleje i et, men vi er dog kommet et skridt på vejen.
Ældre Sagen genkender egne indspark
Ældre Sagen har længe bidraget med input til regeringens arbejde med sundhedsudspillet. Derfor er det ifølge direktør Bjarne Hastrup rart at kunne genkende organisationens egne forslag:
— Det er jo altid rart at genkende egne forslag i politiske udspil, som påvirker så mange ældre. Konkret kan man fx læse, at kommer flere læger i nærområderne, hjemmebehandlingsteams, døgnophold med behandling og pleje uden brugerbetaling og fire døgns behandlingsansvar efter man er udskrevet fra sygehuset. Det er altså fine takter, men der stadig er et stykke fra tanke til handling, så det handler om at få omsat de gode forslag hurtigst muligt til gavn for både ældre og sundhedsvæsnet.
Kædeansvaret omfatter ikke ældreplejen
Selvom Ældre Sagen kan nikke anerkendende til store dele af indholdet i sundhedsudspillet, er der også et par afgørende mangler. For eksempel at kædeansvaret ikke omfatter ældreplejen, fortæller Bjarne Hastrup:
— Et af udspillets helt store mangler er, at kædeansvaret ikke omfatter ældreplejen. Vi risikerer at miste potentialet for at forebygge indlæggelser med en tidlig forebyggende indsats i den almindelige pleje. Vi er derfor bange for, at det kommer til at gå ud over de svækkede ældre, som med kronisk sygdom ikke har ”adgangskortet” til at blive dækket af pakker og garantier, som ligger i udspillet. Alt for mange ældre kommer nemlig i klemme, som det er i dag. Strukturen er skruet forkert sammen og efterlader ældre mennesker uden den rette indsats. Det skal vi have lavet om på.
Læs Ældre Sagens anbefalinger til sundhedsreformen her