En ny ældrereform med den enkelte ældre i centrum
I dag oplever næsten halvdelen af alle hjemmehjælpsmodtagere, at de IKKE har indflydelse på hjælpen i hverdagen. Det skal ældrereformen lave om på.
Kodeordene er: Helhedspleje, ældre skal have lov til at bestemme hvilken slags hjælp, de har brug for og endelig faste teams i ældreplejen.
Læs også: Hjemmehjælp der passer til den enkeltes behov
Genkendelige ansigter
Faste, genkendelige ansigter i ældreplejen har Ældre Sagen ønsket og vedholdende opfordret til i årevis. Og skulle det lykkes nu i en ældrereform, er det en forbedring af de større til svækkede ældre.
Vi ved alle sammen selv, hvad vi har brug for på en given dag. Så det er den helt rigtige retning at gå. Der skal være reel selvbestemmelse. Dog skal vi sikre os, at ældre har de rigtige rettigheder, hvis ældreplejen sættes fri.
Læs også: Sæt den ældre fri - ikke kommunerne
Vi skal have et opgør med minuttyranniet. Vi kender desværre grelle eksempler på fire minutter til et toiletbesøg. Det er ganske enkelt uværdigt.
Kommunernes egne tilsyn forsvinder
I dette udspil lægges der også op til, at man fjerner de 98 kommunale tilsyn, hvor kommunerne holder øje med sig selv. Det skal erstattes med et tværkommunalt tilsyn en gang om året på alle plejehjem, og det er en forbedring. Her er det meget vigtigt, at der er en tværfaglig ekspertise i tilsynet.
Tilsyn vigtigere end nogensinde
Tilsyn skal netop afsløre, hvis ældre ikke trives og ikke får ordentlig pleje og omsorg. I en tid, hvor meget behandling af ældre patienter er rykket ud i kommunerne, bliver tilsyn endnu vigtigere.
Læs også: Værdighed - den røde tråd i ældreplejen
Ældre Sagen håber ældrereformen vil bane vejen for værdig ældrepleje nu.