I 2030 mangler vi 15.000 plejehjemspladser
Derfor opfordrer Ældre Sagen på det kraftigste til at planlægge og bygge flere plejeboliger.
Antallet af plejeboliger er ikke fulgt med det stigende antal ældre, der har brug for en plejebolig. Mens antallet af 80+ årige er vokset massivt, er antallet af plejeboliger kun steget marginalt.
Det betyder, at det er blevet meget sværere at få en plejehjemsplads, hvis man ikke længere kan klare sig selv hjemme.
Kommuner lukker plejehjem
Kommunerne burde have meget travlt med enten at planlægge og bygge flere plejehjem eller at udvide allerede eksisterende plejehjem. Men vi ser i flere kommuner det stik modsatte:
Kommuner, der varsler at lukke plejehjem, selvom vi ved, at antallet af de ældste ældre med behov for plejehjem stiger.
Læs også: Vision for det gode liv på plejehjem
Færre plejehjemspladser sammenholdt med markant flere ældre betyder, at mange risikerer at måtte vente urimeligt længe eller direkte få afslag på en plejehjemsplads.
Store kommunale forskelle
Når der kommer flere ældre, og kommunen ikke har planer om at bygge flere plejeboliger, vil det i sig selv føre til, at det bliver sværere at få en plejehjemsplads.
Udover at der på landsplan bliver færre plejehjemspladser og flere ældre, er der samtidig meget store kommunale forskelle.
I København er der 23 plejeboliger pr. 100 ældre over 80 år. Det er langt over landsgennemsnittet, som er 14 plejeboliger pr. hundrede ældre over 80 år. I Vallensbæk er tallet 5 plejeboliger for hver 100 ældre over 80 år.
Læs også: Antal plejeboliger i Danmark
Med så massiv en mangel på plejehjemspladser er der behov for, at både regeringen og kommunerne laver en konkret plan for, hvordan de vil bidrage til at sikre fremtidens behov for plejehjemspladser.
Tænk på de mange mennesker med demens, der ikke kan klare sig uden den tryghed, som et plejehjem giver.