Nyt sundhedsopråb: Flertal til regionerne - ellers bliver det en fuser
Sundhedsreformen skal være klar og ambitiøs – ikke en udvandet kompromisløsning.
Ældre Sagen insisterer sammen med Danske Patienter og Danske Handicaporganisationer på, at patienterne ikke længere skal være kastebolde mellem kommuner, regioner og almen praksis, fordi der er uklarhed om ansvaret.
I begyndelsen af juli måned sendte vi sammen med Danske Patienter og Danske Handicaporganisationer et åbent brev til regeringen, hvor vi opfordrede til at samle sundhed og ældre under samme myndighed.
Vi kan se på regeringens udspil, at de har lyttet - men der er stadig et stykke vej til at nå helt i mål.
Derfor har vi i dag sendt endnu et opråb til regeringen og Folketinget:
Sådan lyder vores fælles brev:
Opfordring til Christiansborg: Flertal til Regionerne – ellers bliver det en fuser
Sundhedsreformen skal være klar og ambitiøs – ikke en udvandet kompromisløsning
Regeringen fremlagde i september et længe ventet udspil til en sundhedsreform.
Selvom man ikke går helt så langt og samler alle sundheds- og ældreopgaver under samme myndighed, som vi opfordrede til i et åbent brev før sommerferien, ser vi mange positive takter, som potentielt kan skabe markante forbedringer for patienter.
Nu går forhandlinger i gang, og derfor sender vi en kraftig opfordring til, at regeringen og Folketingets partier holder fast i de centrale elementer i udspillet, så reformen kan sikre de nødvendige forandringer, som for alvor vil gavne borgerne.
Skab tydeligt ansvar for patientforløb
Som repræsentanter for organisationer med tilsammen to millioner medlemmer – Ældre Sagen, Danske Handicaporganisationer og Danske Patienter – insisterer vi på, at man bibeholder det entydige ansvar for patientforløb, så patienter ikke fortsat skal være kastebolde mellem kommuner, regioner og almen praksis på grund af uklarhed om ansvaret.
Regeringens forslag om 17 nye sundhedsråd kan være en del af løsningen, men kun hvis regionerne har et klart politisk flertal, og rådene er handlekraftige uden mulighed for veto. Hvis ikke, ender rådene blot som tandløse samtalefora med uklart ansvar – og det kan ingen være tjent med.
Erfaringerne med sundhedsklyngerne taler for sig selv.
National styring som nøglen til lighed i sundhed
Vi bifalder, at regeringen lægger op til mere national styring, især når det gælder fordeling af speciallæger.
Der er brug for en klar og gennemgribende national sundhedsplan, som sikrer, at lægerne fordeles ligeligt over hele landet.
Et loft over antallet af speciallægestillinger i særligt mættede områder vil sikre, at lægerne søger hen, hvor behovet er størst – og det vil gøre en stor forskel for ligheden i sundhedsvæsenet. Sundhedsplanen er det stærkeste redskab til at sikre bedre fordeling af læger, og dermed det bedste redskab til at sikre lige adgang til behandling.
Almen praksis skal integreres i det samlede sundhedsvæsen
Almen praksis er en af grundstenene i det danske sundhedsvæsen.
Regeringens ambition om at sikre en mere ligelig fordeling af praktiserende læger i hele landet er et skridt i den rigtige retning.
Det vil forbedre tilgængeligheden for patienter og skabe større tryghed.
At regeringen desuden ønsker at tage udviklingen af almen praksis ud af det lukkede overenskomstrum og lade politikere og myndigheder tage styringen, er et nødvendigt og modigt skridt. Det er ikke længere holdbart, at man tager vitale beslutninger om sundhedsvæsenets tilbud bag lukkede døre uden politisk ansvar.
Vi opfordrer regeringen og Folketingets partier til at stå fast
Regeringen har vist viljen med et udspil til en nødvendig og ambitiøs reform – nu er det afgørende, at man ikke udvander de gode elementer i forhandlingerne.
Alt andet vil være et svigt af patienterne og vores fællessundhedssystem.
I Ældre Sagen, Danske Handicaporganisationer og Danske Patienter sætter vi vores lid til, at regeringen og Folketingets partier holder fast i visionen om et sundhedsvæsen med klart ansvar og lighed for alle borgere.
De bedste hilsner
Thorkild Olesen Formand, Danske Handicaporganisationer Repræsenterer 400.000 medlemmer
Bjarne Hastrup Administrerende direktør, Ældre Sagen Repræsenterer 1 million medlemmer
Klaus Lunding Formand, Danske Patienter Repræsenterer 900.000 medlemmer
Læs også Ældre Sagens øvrige krav til at få sundhedsreformen helt i mål