Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Finansloven overser udfordrede pensionister

Forhøjelse af ældrechecken kommer 300.000 pensionister til undsætning. Det er glædeligt. Men desværre overser Finansloven rigtig mange øvrige pensionister, som er udfordret af store prisstigninger.

Finansloven for 2025 er netop blevet præsenteret.

Og der er positive takter at spore. Et flertal i Folketinget har nemlig vedtaget en permanent forhøjelse af ældrechecken på op til 5.000 kr. til folkepensionister med de laveste indtægter.

Det betyder, at cirka 300.000 folkepensionister får flere penge ind på kontoen i januar 2025.

Den økonomiske håndsrækning til pensionisterne byder Bjarne Hastrup velkomment:

— Det er positivt, at så mange pensionister nu kan få lidt mere luft i deres budgetter. Pengene lander på et tørt sted. Så det byder vi bestemt velkomment i Ældre Sagen.

Overser pensionister der har brug for hjælp

Desværre har regeringen ikke lyttet til Ældre Sagens forslag om at fremrykke reguleringen af folkepensionen og andre forsørgelsesydelser, som i disse år halter efter priser og lønninger.

I dag er prisen på fødevarer i gennemsnit 25 pct. højere, end den var for tre år siden før inflationskrisen. Prisen på el og varme er i gennemsnit 20 pct. højere. Det rammer i særlig grad pensionister, som bruger en større andel af deres indkomst på fornødenheder som fødevarer, el og varme.

Derfor er det ærgerligt, at regeringen ikke i højere grad er kommet pensionisterne til undsætning, mener Ældre Sagens direktør Bjarne Hastrup:

Der er nu, pensionister i Danmark har brug for hjælp. Den hjælp er desværre ikke at spore i regeringens Finanslov. Det er skuffende, da vi i Ældre Sagen har præsenteret en model, som ville give pensionister flere penge mellem hænderne uden at øge de offentlige udgifter på længere sigt. Nu må vi tænke i alternativer. For der er ingen tvivl om, at alt for mange pensionister er pressede på økonomien.

Pensionen halter bagefter

Folkepensionen følger lønudviklingen på det private arbejdsmarked. Det er rigtig godt. På den måde får de, der gennem et langt liv har bidraget til velfærdssamfundet, også andel i velstandsudviklingen.

Desværre har en tårnhøj inflation udhulet folkepensionen. Det samme gælder førtidspensionen og andre forsørgelsesydelser, der også reguleres med to års forsinkelse.

En ny analyse fra Ældre Sagen baseret på registerdata for hele befolkningen, viser at pensionisternes købekraft i gennemsnit var lavere i 2022 end i 2019, mens de beskæftigedes købekraft var højere. Selvom pensionen er steget siden 2022, og stiger igen pr. 1. januar 2025, er det ikke tilstrækkeligt til at indhente tabet af købekraft i forhold til 2021.

I Ældre Sagen mener vi, at forslaget kan finansieres af det finanspolitiske råderum, som de økonomiske vismænd for nylig har opskrevet med 25 mia. kr. Forslaget vil ikke øge de offentlige udgifter på længere sigt.

Her er de øvrige initiativer i Finansloven 2025, som Ældre Sagen har kæmpet for:

Demensudredning

Ældre Sagen kvitterer for, at der også i finansloven for 2025 gøres en indsats for de 100.000 danskere, der er ramt af en demenssygdom samt deres pårørende. Helt konkret er det demensudredningen der tildeles 15 mio. kr.  i 2025 og 20 mio. kr. i 2026. Disse midler kommer oveni de midler, der blev afsat til demensområdet i sundhedsreformen, som gælder fra 2027.

Borgerrådgiverordning 

Ældre Sagen har gennem debatindlæg og dialog med folketingspolitikere appelleret til, at der fortsat bør være borgerrådgivere tilgængelige i kommunerne.

Derfor er vi glade for, at det af aftaleteksten for finanslov 2025 fremgår:

Regeringen og aftalepartierne er enige om at videreføre den statslige pulje til den kommunale borgerrådgivningsfunktion for at styrke den enkelte borgers retssikkerhed i forhold til den kommunale forvaltning. Initiativet indebærer, at kommuner kan ansøge om midler til at etablere, videreføre eller opnormere en kommunal borgerrådgivningsfunktion, der blandt andet kan rådgive og vejlede udsatte borgere i kontakten med kommunen og føre tilsyn med kommunens administration. Der afsættes 35,0 mio. kr. i 2025.

Redningskrans til ældrerådene

Ved offentliggørelsen af regeringen eget finanslovforslag i august, var Ældre Sagen ude med en kritik af, at Danske Ældreråd stod til at miste deres bevilling.

Med den endelige finanslov for 2025 er der fundet en løsning, hvor Ældre Rådene tildeles midler via de generelle bloktilskud som følge af en aftale med KL.

  • Borgerrådgiverordning: Ordningen videreføres efter vores ønske – 35 mio. kr. i 2025.
  • Redningskrans til ældrerådene: Midlerne øremærkes i bloktilskuddet gennem en aftale med KL.

Læs alle Ældre Sagens forslag til Finansloven

Sidst opdateret 04.12.2024