Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Sundhedsreform: Opret patient- og pårørenderåd

Ældre Sagen, Danske Patienter og Danske Handicaporganisationer foreslår nu, at der konkret oprettes 17 patient- og pårørenderåd i forbindelse med de nye sundhedsråd.
02.10.2024

Ældre Sagen har et tæt samarbejde med Danske Patienter og Danske Handicaporganisationer om et målrettet patientfokus på den kommende sundhedsreform.

I dag har vi sendt en fælles opfordring til Folketinget om at sikre inddragelse af pårørende og patienter, når de kommende sundhedsråd skal i i gang med arbejdet.

Brevet til politikerne lyder således:

Danske Patienter, Ældre Sagen og Danske Handicaporganisationer foreslår at oprette 17 patient- og pårørenderåd


Patienter og pårørendes viden og perspektiver er centrale for udviklingen af sundhedsvæsenet.

Sundhedsrådene skal fungere som motor i at udvikle de nære sundhedstilbud og skabe sammenhængende forløb for borgerne. Derfor er det helt afgørende, at patienter og pårørende også fremadrettet systematisk inddrages og høres direkte i forbindelse med større politiske planer i de foreslåede 17 sundhedsråd.

I dag er patienterne direkte repræsenteret i sundhedsklyngerne i regi af faste pladser i klyngesamarbejdet på strategisk niveau. Det vil de ikke være i fremtiden. Som følge af de nye sundhedsråd nedlægges de nuværende sundhedsklynger.

Hvis ambitionerne om, at sundhedsrådene skal udvikle et sundhedsvæsen, der hænger sammen, er nært og er til stede dér, hvor patienterne har brug for det. Så er det helt afgørende, at netop patienterne og de pårørende også inddrages systematisk i arbejdet.
Derfor foreslår Danske Patienter, Ældre Sagen og Danske Handicaporganisationer følgende model for systematisk patient- og pårørende inddragelse:

• Der etableres 17 patient- og pårørenderåd knyttet til de 17 sundhedsråd.

• Hvert råd består af otte medlemmer udpeget af patient- og pårørendeorganisationerne, der samlet vil repræsentere borgere fra såvel det somatiske som det psykiatriske område. Fire medlemmer udpeges af Danske Patienter, to udpeges af Ældre Sagen og to udpeges af Danske Handicaporganisationer.

• Patient- og pårørenderådene skal høres systematisk/formelt i forhold til sundhedsrådenes planer og indsatser for eksempel i forbindelse med udarbejdelse og vedtagelse af nærsundhedsplanen. Der bør som minimum afholdes et årligt dialogmøde i sundhedsrådene med deltagelse af patient- og pårørenderådene.

• Patient- og pårørenderådene sekretariatsbetjenes af regionen, som i samarbejde med brugerorganisationer får til opgave at sikre gode rammer for inddragelsesprocesserne. Det indebærer blandt andet løbende uddannelse og understøttelse af de udpegede repræsentanter, formulering af klare målsætninger med inddragelse af brugerne, systematisk feedback til patient- og pårørenderådene om anvendelse af deres input samt facilitering af møderne.

Sidst opdateret 17.10.2024