Svækkede ældre skal fortsat kunne modtage post
Et flertal i Folketinget har 28. juni 2023 indgået en ny aftale om levering af post i Danmark.
Som en del af den aftale forsvinder den pligt, der i dag betyder, at staten skal sikre udbringning af breve og pakker i hele Danmark.
Rettigheder i fare
Ældre Sagen frygter, at det skaber ulige vilkår for svækkede ældre, hvis de ikke længere har den samme adgang til at sende og modtage fysiske breve. Det gælder særligt ældre i landdistrikterne.
- Mange ældre modtager fysiske breve, når de bliver indkaldt på sygehuset - nogle med kort frist. De modtager også vigtige breve med korte frister fra andre myndigheder. Fx om, at der kan mistes hjemmehjælp, hvis ikke der reageres indenfor kort tid. Det er selvfølgelig alvorligt, siger adm. direktør i Ældre Sagen Bjarne Hastrup.
Mange er fritaget for digital post
Ældre Sagen mener, at det er helt afgørende, at post stadig leveres på en måde, som passer den enkeltes behov.
Det drejer sig fx om de 248.000 65+årige, som er fritaget for digital post.
- Det er ikke uden grund, at disse mennesker modtager post fysisk og ikke digitalt. Det er nødvendigt for, at de kan fungere og at de har basale rettigheder i samfundet. Vi risikerer at udhule retten til at være fritaget for digital post, hvis muligheden for at modtage fysisk post bliver gjort mere besværlig eller helt forsvinder, siger Bjarne Hastrup.
Brev til ministeren
Flere partier har i forbindelse med aftalen udtrykt, at der skal være rimelig adgang til at sende og modtage post – også i den nye aftale.
Det vil for Ældre Sagen være det vigtigste i implementeringen af den nye postaftale, at svækkede ældre ikke stilles dårligere som følge af aftalen.
Det har Ældre Sagen også gjort klart i et brev til transportministeren.
Læs brevet: Brev til transportministeren om revision af postloven