Ældre Sagens Fremtidsstudie (2021) viser, at selvom levetiden har været stigende i Danmark, så er det vigtigt for os, at de ekstra leveår er præget af trivsel og livskvalitet. Det er meget individuelt, hvad der kan gøre os lykkelige. Især kan store overgange i livet, som fx når vi bliver pensioneret, rykke ved vores trivsel.
Men Fremtidsstudiet viser bl.a. følgende tendenser:
- 65 pct. vurderer, at et godt helbred er blandt de vigtigste forhold.
- 63 pct. er slet ikke begrænsede af helbred i deres daglige aktiviteter
- 37 pct. er lidt begrænsede eller meget begrænsede
Lars Louis Andersens analyse undersøger udviklingen i, hvordan vi vurderer vores helbred og muligheder i livet ved overgangen fra arbejdsmarked til pension - og hvordan udviklingen forløber længere hen i pensionisttilværelsen.
Oplevelsen af trivsel og livskvalitet er som sagt individuelt. Nogle forventer måske, at få mindre ondt og opleve mindre pres, når de går på pension. Andre forventer måske, at de vil blive mere tilfredse med livet, når de ikke længere vil være begrænsede af at skulle passe et arbejde.
Lars Louis Andersen konkluderer
- Overgangen til pension kan umiddelbart være forbundet med forbedringer i både selvvurderet helbred og oplevede muligheder i livet
- Forbedringerne ser ikke ud til at vare ved, når de falder senere i pensionisttilværelsen
- Der er visse forskelle på tværs af køn og uddannelse
- Det er vigtigt at forberede sig på pensionisttilværelsen, og have en strategi for at vedligeholde helbred og engagement længst muligt.
Læs rapporten: Helbredsudvikling og oplevede muligheder i overgangen fra arbejde til pension
Kontakt os
For kommentarer og yderligere oplysninger ring til Ældre Sagen Presse på tlf. 70203031.