Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Lov om lokalplejehjem

Høringssvar vedr. udkast til lov om lokalplejehjem

Ældre Sagen forholder sig overordnet positivt til tanken om en ny type plejehjem med en højere grad af lokal frihed, ansvar og forankring.

Vi er enige i, at en frisættelse fra kommunens politikker og krav kan være med til at skabe et større råderum til at drive plejehjem, der tager udgangspunkt i beboernes behov og ønsker - ligesom vi i dag allerede ser det ske på friplejehjem og i øvrigt helt i tråd med Ældre Sagens egen vision om et godt og meningsfuldt liv på plejehjem med mennesket i centrum.

Vi stiller os dog undrende overfor, at den foreslåede ordning ikke er ledsaget af en pligt for kommunerne til at oprette lokalplejehjem – som minimum ved alle nye kommunalt opførte plejehjem. Uden denne forpligtelse kan vi være bekymrede for, i hvor høj grad muligheden vil blive benyttet og dermed, hvor mange ældre der vil kunne profitere af den.

Ældre Sagen bakker op om visionen om at skabe forskellighed i plejehjemslandskabet, så borgere har endnu flere muligheder i forhold til valg af bolig. Vi understreger dog samtidig, at hvis ”frit valg” skal være mere end blot en teoretisk mulighed, er man nødt til ikke kun at se på typer af plejehjem, men også på den samlede plejehjemskapacitet, som halter langt efter behovet.

Ældre Sagen forholder sig positivt til indførelsen af professionelle bestyrelser på plejehjem med en dertilhørende større armslængde til kommunalbestyrelsen. Vi understreger dog samtidig vigtigheden af, at professionelle bestyrelser skal inddrage beboere og pårørende, så brugerperspektivet kan indgå som en central del af bestyrelsens virke.

Slutteligt er vi bekymrede for lokalplejehjems mulighed for at tilbyde tilkøbsydelser, hvorfor vi opfordrer til en klar og tydelig definition og afgrænsning i lovgivningen, så der ikke opstår en glidebane, der risikerer at udhule det basale serviceniveau på plejehjem.

Et godt og meningsfyldt liv på plejehjem

Alle beboere på plejehjem skal sikres et meningsfyldt liv i trygge rammer.
Læs om mærkesagen plejehjem

Sidst opdateret 18.09.2024