Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Ændring af regler om magtanvendelse

Høringssvar vedr. udkast til bekendtgørelse om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten over for voksne

Ældre Sagen har tidligere afgivet høringssvar til selve lovforslaget vedr. ændringer af reglerne om magtanvendelse. I forbindelse med høring over bekendtgørelse om magtanvendelse foreslås en række konkrete ændringer af bekendtgørelsen. 

  • Vi mener, at bekendtgørelsen skal ændres, så definitionen af særlige døråbnere fortsat fremgår af bekendtgørelsen. Det bør også fremgå, at brug af særlig døråbner ikke må være en egentlig aflåsningsmekanisme, men kun må virke forsinkende for den frie færden. 
  • Det er efter den foreslåede bekendtgørelse uklart, hvordan man vil sikre, at detaljerede oplysninger om magtanvendelser huskes, og at den enkeltes retssikkerhed dermed sikres. Vi foreslår derfor, at der udarbejdes vejledningsmateriale og sikres løsninger, der kan medvirke til at sikre et retvisende skøn over antal magtanvendelser. 
  • Den foreslåede bekendtgørelse mangler en klar definition af ”kraftigt modsætter sig”. Enten modsætter man sig, og ellers gør man ikke. Vi mener derfor, at bestemmelsen bør ledsages af en klar definition på ”kraftigt modsætter sig”. 
  • Vi foreslår, at tidsfrister afkortes fra de foreslåede 12 måneder til seks måneder. Efter vores opfattelse er 12 måneder meget lang tid, hvor der ofte vil være behov for flere overleveringer mellem skiftende personale med deraf følgende risiko for, at indgreb overses. Derudover udfordres en varighed på 12 måneder af, at personalet skal have en meget sikker hukommelse om indgreb over et helt år. Vi foreslår derfor, at varigheden nedsættes til seks måneder. En kortere varighed på seks måneder vil i højere grad sikre den enkeltes retssikkerhed. 
  • Vi mener, at indgribende regler om magtanvendelse skal følges op med en grundig og fortløbende oplæring, så det enkelte menneskes rettigheder sikres. Vi opfordrer derfor til, at der iværksættes undervisning i magtanvendelsesreglerne for både nuværende og kommende ansatte på alle niveauer, så det sikres, at magtanvendelse i praksis ikke går videre end formålet. I den forbindelse er det helt afgørende, at lederne går forrest i at sikre løbende undervisning i reglerne.
 

Værdighed - den røde tråd i ældreplejen

Man skal kunne leve et meningsfuldt liv og bevare selvbestemmelsen, også selvom man bliver afhængig af hjælp
Læs mere om mærkesagen værdighed

Sidst opdateret 21.06.2024