Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Kommuner er de facto ved at afskaffe den praktiske hjælp

Mens regeringen bruger store ord om ’ny ældrelov’. ’mere værdighed’ og ’væk med bureaukrati’, sidder kommunerne hver dag og finder besparelser på ældreområdet.
13.09.2023

I dag onsdag d. 13. september 2023 deltager Ældre Sagen, når Folketingets Ældreudvalg inviterer til åben høring om det gode ældreliv på Christiansborg. 

Men det kan være svært at vurdere, om det er Christiansborg og Folketinget eller kommunerne, der sætter rammerne for de vilkår, svækkede ældre lever under.

Voldsomme besparelser på praktisk hjælp

En gennemgang af 98 kommuners hjemmesider viser, at hver tredje kommune har forslag om at reducere yderligere i rengøringshjælpen. 

Ældre Sagens vicedirektør, Michael Teit Nielsen, mener, at det er på tide, at Folketinget sikrer sig, at kommunerne kan og vil handle i overensstemmelse med de ønsker, regeringen udstikker for en forventet udvikling på ældreområdet. 

- De kommunale besparelser står jo i skærende kontrast til regeringen og ældreministerens ønske, om at en kommende ældrelov i formålsparagraffen paragraf 1 skal have stående, at ældrepleje skal fremme livsglæden i dagligdagen for svækkede ældre. Kommunerne er de facto ved at afskaffe den praktiske hjælp, siger Michael Teit Nielsen.

Robotstøvsugere vinder terræn

Mange kommuner vil indføre eller har indført krav om indkøb af robotstøvsuger. De tider, hvor der blev gjort rent efter behov eller en gang om ugen er forbi. I dag begynder rengøring hver tredje uge at være det normale.

Men så må man jo selv købe sig til mere hjælp, vil nogen sige.

Her er det værd at minde om, hvad vi ved om modtagerne af praktisk hjælp: Det er mennesker med den korteste uddannelsesmæssige baggrund, og med de laveste indtægter. De har ikke mulighed for at købe sig til den nødvendige hjælp.

Hver gang kommunerne skær i hjælpen er det derfor endnu et bidrag til at øge uligheden i sundhed.

Mere end 5.000 hjemmehjælpsmodtagere tilkendegiver allerede i dag, at de ikke vil invitere andre ind i deres hjem, fordi det er for beskidt (læs: Der bliver ikke gjort ordentligt rent). Dette tal vil stige betydeligt, når hjælpen bliver sænket yderligere.

Klippekort til livsglæde ryger også

Samtidig med besparelser på den praktiske hjælp påtænker mindst 14 kommuner at afskaffe eller reducere klippekortsordningen. Det kommer oveni de kommuner, som allerede har fjernet eller reduceret den. 

Klippekortsordningen blev indført for at bidrage til at skabe lidt livsglæde i dagligdagen, så plejehjemsbeboere og hjemmehjælpsmodtagere kan leve - og ikke kun overleve. 

Men signalerne fra regeringen går også her i modsat retning:

Statsminister Mette Frederiksen sagde så sent som i nytårstalen 1. januar 2022, at der skulle være mere selvbestemmelse. Samme grundtanke var konklusionen fra det rådgivende panel om den kommende ældrelov. Og den nuværende ældreminister gentager det samme.

Det hænger ikke sammen.

Læs Ældre Sagens mærkesag om hjemmehjælp

Sidst opdateret 08.11.2024