Vi lever i et samfund, der hylder ungdommen og frygter alderdommen. Men på trods af, at man med alderen oplever flere tab, dårligere helbred og mindre overskud, så er livstilfredsheden generelt høj for 50+ årige.
I Fremtidsstudiet ligger livstilfredsheden på 8,2 ud af 10. Forklaringen kan være, at man med alderen bliver bedre til at tilpasse sig livets forhold og til at kompensere for de begrænsninger man oplever.
Forpligtelser og dårligt helbred foringer livstilfredsheden
De 50-59-årige ligger lidt lavere med 7,9, når det handler om livstilfredshed. Det kan skyldes, at det er et krævende årti for mange, hvor forpligtelser i forhold til arbejdsliv, gamle forældre, børn og børnebørn kan være svære at jonglere.
For de ældre, hvor helbredet er dårligt, er livstilfredsheden på 6,7, og for dem, der oplever ensomhed, er den nede på 5,5.
Nære relationer betyder mest for 50+
På trods af at vi lever i en tid med stort fokus på individualisering, karriere og selvrealisering, er det stadig de nære relationer, som familie og venner, der er vigtigst for aldersgruppen 50+.
Fremtidsstudiet viser, at syv ud af ti peger på familielivet på spørgsmålet om, hvad der gør dem lykkelige. Det skyldes, at familien er vores livsvidner, der følger os i livets op- og nedgange og i mange af livets mest betydningsfulde øjeblikke.
Venner har næsten lige så stor betydning for, hvem vi er, og hvordan vi har det.
Livet er fuldt af muligheder
87 pct. i målgruppen 50+ mener i høj grad eller i nogen grad, at livet er fuldt af muligheder. Andelen er højst blandt de +65-årige, og det kan hænge sammen med, at flere i denne gruppe er gået på pension og har mere tid til sig selv.
27 pct. svarer i Fremtidsstudiet, at dårligt helbred er en hindring for, at de kan gøre, hvad de vil, mens 39 pct. ikke føler, at der er nogle hindringer.
For de ældste er det helbredet, der begrænser dem, mens det for de yngste er tid og økonomien.
Vores fokus på personlig frihed vokser
I Fremtidsstudiet 2021 svarer 47 pct., at friheden til at vælge gør lykkelig, mens andelen i de tidligere studier, 2010 0g 2015, lå på 40 pct.
Det er en interessant og mærkbar udvikling, som kan være med til at underbygge en dobbelt tendens – nemlig at de nære relationer, som familien og venner, fortsat vægtes højt, men at vores fokus på selvbestemmelse og personlig frihed samtidig vokser.
Alder og erfaring giver færre bekymringer
Vi bliver mindre bekymrede med alderen, og det er især de ældste (85-89 år), der har lært ikke at bekymre sig om ting, som ikke kan ændres. I resten af målgruppen 50+ er der heller ikke den store bekymring at spore.
79 pct. er i nogen eller i høj grad enige i, at de ikke bekymrer sig så meget om de ting, de ikke kan lave om på.
Læs hele kapitlet om ældre og livskvalitet i Fremtidsstudiet (åbner i pdf-læseren Issuu)