Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Her er regeringens forslag til finanslov for 2025

Ældre Sagen har kortlagt de af regeringens forslag til finanslov for 2025, som vil have størst betydning for ældreområdet.

For nyligt præsenterede regeringen sit forslag til finanslov for 2025.

Ældre Sagen er dykket ned i teksten for at give et overblik over de forslag, der vil have størst indflydelse på ældreområdet – og samtidig give egne indspark til, hvordan vi skaber de bedste rammer for Danmarks ældre borgere. 

Rekruttering af udenlandsk sundhedspersonale 

Regeringen lægger op til af afsætte 50 millioner kroner til at indgå partnerskaber med Indien og Filippinerne om "uddannelse og rekruttering af sundhedspersonale".

Forslaget ligger i tråd med Ældre Sagens forslag til styrket rekruttering til ældreområdet, som blev fremlagt i forbindelse med finansloven for 2024.

Læs Ældre Sagens forslag her

Vaccine til ældre

Regeringen lægger op til at fortsætte den omfattende vaccination af især ældre medborgere for henholdsvis covid19 og influenza. Derfor vil man afsætte 656 millioner kroner til et regionalt forankret "sæsonvaccinationsprogram".

Ældre Sagen er positive overfor, at myndighederne har valgt at tilbyde en forstærket influenzavaccine til ældre over 70 år. Ældre Sagen vil dog opfordre til, at myndighederne tydeliggør de faglige grunde til, at man har valgt at give én vaccine til 70+ og en anden vaccine til 65+.

Ældre Sagens høringssvar til sæsonvaccineprogrammet kan læses her

Selvstændigt ældreministerium

Som led i regeringsrokaden forud for offentliggørelsen af finanslovsforslaget blev Ældreministeriet udskilt fra Social- og Boligministeriet
 
I Ældre Sagen venter vi spændt på yderligere information om den konkrete opbygning af det nye ministerium – herunder hvilken selvstændig økonomi, ministeren tilføres.

Nedskæringer på ældreområdet

Regeringen vil afskaffe den årlige ældreredegørelse, hvor Folketinget drøfter centrale problemstillinger på ældreområdet; fjerne administrative opgaver fra Sundhedsstyrelsen i forhold til ældreområdet, samt fjerne den statslige støtte til Dansk Ældreråd.

For så vidt angår sidstnævnte har Ældre Sagen meldt ud, at man finder det uforståeligt og unødvendigt at skære i støtten til Danske Ældreråd.

Læs nyheden om Danske Ældreråd her

2,5 mia. til kommunerne

Regeringen foreslår at tilføre kommunerne 2,5 mia. kr. i form af en såkaldt ekstraordinær likviditetsoverførsel. Tanken bag midlerne er, at kommuner - der er udfordret på likviditeten - skal kunne efterkomme målsætningerne fra forsommerens økonomiaftale med kommunerne.

Ældre Sagen hilser overførslen velkommen og imødeser, hvordan kommunerne med disse midler vil sikre forbedringer af den lokale ældrevelfærd.

Læs Ældre Sagens forslag til Finansloven her

Sidst opdateret 03.09.2024